Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki egészségügyisek: köszönet az elmúlt két évtizedért!

Hegyvidéki egészségügyisek: köszönet az elmúlt két évtizedért!

2010 novemberében fogadta el az országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis-napot munkaszüneti nappá nyilvánították, hogy ezzel is elismerjék az egészségügyi dolgozók munkáját. Hegyvidék önkormányzata ebből az alkalomból minden évben külön is köszönetet mond a kerületi alapellátásban dolgozóknak, és ilyenkor kerül sor az egészségügyi díjak, kitüntetések átadására.

csoportkep02

A meghívottakat köszöntve Fonti Krisztina alpolgármester mindenekelőtt arról beszélt, hogy jó kezekben vannak a hegyvidéki polgárok, hiszen a kerületi egészségügyi ellátórendszer dolgozói nagyszerű munkát végeznek. „Mindenki lehet beteg, midnenkinek szükség lehet valamilyen egészségügyi ellátásra, de szerencsére mindannyian tudjuk, hogy a kerületi alapellátás jó működik, hatékonyan működik” – hangsúlyozta az alpolgármester.

fonti_krisztina06

Kiemelte, hogy pontosan egy éve vette át az állam a védőnői ellátás működtetését az önkormányzattól, de ettől függetlenül továbbra is ők viszik el az újszülöttekhez a hegyvidéki babacsomagot és foglalkoznak a kisgyermekes családokkal most már a Szent János Kórház kötelékében. Bár, már nem önkormányzati alkalmazottak, a kerülettől a területi védőnők megkapják a 13. havi juttatásuk felét.

Fonti Krisztina emlékeztetett, hogy mintegy 15 ezer a 65 év felettiek száma a kerületben és különösen fontos, hogy ne csak biztonságban, jó körülmények között éljék a hétköznapjaikat, hanem tartalmasan is. Ezért számos életvitellel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos programot szervez számukra az önkormányzat. És konkrét gyakorlati segítséget is nyújtanak, ilyen a gondosóra regisztráció és az eszközök eljuttatása az igénylőknek, ennek is köszönhető, hogy ma már több mint 3000 szépkorú polgár veszi igénybe ezt a szolgáltatást a kerületben. Elsőként a XII. kerületben aindult el az országban a zöld recept, amelynek lényege, hogy a háziorvosok mozgásformákat írhatnak fel a pácienseknek, akik ingyenesen elvégezhetik ezeket az önkormányzat támogatásával.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a kormány országos programmá szélesítette a hegyvidéki kezdeményezést” – emlékeztetett Fonti Krisztina. Megemlítette a demenciával kapcsolatos kerületi programokat, amelyek megkönnyíthetik mind a betegek, mind az őket ápoló hozzátartozók életét. Ennek keretében a Normafa és a Németvölgy Gondozási Központokban demenciával élők is igénybe vehetik a nappali ellátást.

Nagy eredmény, hogy megszépült valamennyi háziorvosi- és gyermek háziorvosi rendelő, így ma már a kerülethez méltó körülmények várják az itt lakókat. Nemrégiben zajlott le az immár 25. alkalommal megtartott egészségnap ezen több, mint ezer ingyenes vizsgálaton vettek részt a látogatók. Végezetül Fonti Krisztina köszönetet mondott az elmúlt majd két évtized közös munkájáért és reményét fejezte ki, hogy a következő képviselő-testület hasonló eredményeket ér el az egészségügy területén. Ezt követően Fonti Krisztina és a népjóléti irodát vezető Varga Kovács Emese adta át a kerület egészségügyi díjait az arra érdemesnek talált munkatársaknak. Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjban részesült Tóthné Marton Éva háziorvosi asszisztens, aki először a Szent János Kórház ortopédiai osztályán dolgozott és szerzett felnőtt ápolónői képesítést, majd 2000. óta az 1. számú házi gyermekorvosi körzetben segíti dr. Dolowschiák Annamária munkáját. Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Doka Erika, aA háziorvosi asszisztens a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központban ápolói szakon szerzett oklevelet. 2006. óta dolgozik a kerületi egészségügyi alapellátásban, elsőként a Szent János Kórház kardiológiáján, ezt követően a krónikus belgyógyászati osztályon és a diabetológián. 2018-ban került dr. Fehér Katalin háziorvos mellé asszisztensi munkakörbe.

A kitüntetések átadása után dr. Müller Orsolya gyermek- és ifjúsági fogorvos kapta meg címzetes főorvosi címét abból az alkalomból, hogy 20 éven keresztül látott el folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat a kerületben.

nemethne_muller_orsolya0101

Ahogyan az Semmelweis-napon szokás külön is köszöntötték a nyugdíjba vonuló kollégákat. Ezúttal Némethné Borlay Andrea és Endersné Petrovics Erika területi védőnők évtizedes kimagasló munkáját ismerte el az önkormányzat ezzel a gesztussal.