Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Harmincnyolcan győzték le a fogaskerekűt

Harmincnyolcan győzték le a fogaskerekűt

Két év kényszerű szünet után, immáron tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. a főváros legnagyobb szintkülönbségű futó-, kerékpáros- és teljesítménytúra versenyét. Az Előzd meg a fogaskerekűt! idén is nagy sikert aratott, ezt bizonyítja a mintegy ezerkétszáz induló, akik kipróbálták magukat az embert és biciklit próbáló pályákon. Közülük 38-an húsz percen belül teljesítették a távot, ami azt jelentette, hogy megelőzték a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

kerekpar_rajt03

Hamisítatlan hegyvidéki sporthangulatban zajlott a verseny, hiszen most sem a győzelem volt a legfontosabb. Sokkal inkább a teljesítmény, hogy a résztvevők túrázva, futva vagy kerékpáron beérjenek a célba. Ami egyáltalán nem kis feladat, mert bár a János kórháztól induló és a Rege parkban végződő pálya csupán négy és fél kilométer, de közben 325 métert emelkedik. Indulhattak váltók is, sőt, akár kedvenc kutyájukkal is szívesen látták a futókat.

futas_rajt06

Kevesebb kaptató, de hosszabb táv várta a túrázókat, akik a Zugligeti iskolától indulva tehették próbára erőnlétüket a hét kilométeres, erdőben vezető útvonalon.

turazok02

A kerületi óvodásokat mozgatta meg a Minitúrázz a gyermekvasút mellett! túraverseny. Ennek kiindulási pontját és befutóját is a fogaskerekű felső végállomásánál jelölték ki, a táv körülbelül 2 kilométer volt.

Volt már szó a szintkülönbségről, aminek legnagyobb része a Diós árokra esik, nem véletlen, hogy ez a vízválasztó a versenyen. Így gondolja ezt a férfiak között első helyet szerző, egyben 17 perc 26 másodperces idejével a teljes mezőnyben a leggyorsabb futónak bizonyuló Tompai Jonatán is. Elmondta, hogy általában az elején inkább az élboly mögött helyezkedik és figyeli a mozgásukat. „Most is egy picit a leggyorsabbak mögött maradtam, de aztán a Diós árokban a többiek visszaestek, én pedig megelőztem őket. De, bevallom az a rész tényleg fájt, nagyon meredek. Aztán volt még egy meglepetés a Béla király út után, az újabb meredek emelkedő” – árulta el a Margitszigeti Atlétikai Club amatőr versenyzője, aki a hegyvidéki győzelmét a legkedvesebb eredményei közé sorolja. Ezen kívül arra büszke, hogy a Vivicitta-n a harmadik legjobb magyarként negyedik helyen végzett. Az egykori triatlonos az eredményhirdetést már nem tudta megvárni, ugyanis indulnia kellett Balatonboglárra a délutáni Duatlon Országos Bajnokságra.

futas_rajt02

Hozzá hasonlóan, a férfi győztes kerékpáros Horváth Zoltán sem tudott maradni, ő rögtön a célba érés után Balatonfüredre indult, természetesen biciklivel. „Nekem kicsit szokatlan ez a verseny, mert túl rövid, ezért a taktikának kevés a szerepe. A Diós ároknál hárman elszakadtunk a többiektől, aztán az Eötvös úton sikerült végleg az élre állnom, és innen már senki sem előzött meg” – foglalta össze versenyzését a 13 percen beül célba érő hobbyversenyző kiemelve, hogy több korábbi, köztük a 2019-es bajnokot sikerült maga mögé utasítania. „Most az én dolgom, hogy jövőre duplázzak, rajtam nem fog múlni” – tette hozzá.

 kerekpar_abszolut_ffi01

A női győztes elárulta, hogy korábban edzéseken egyszer sem tudott a Diós árokban végig a nyeregben maradni, ez most sikerült neki először. „Szégyenszemre az utolsó pár száz méteren mindig le kellett szállnom és tolni a kerékpárt, most viszont erre nem volt szükség. Azt hiszem a kellő motiváció kellett, mert az erő eddig is megvolt” – mesélte Horváth Gréta. Az országúti kerékpáredző számára tehát egy kisebbfajta álom valósult meg ezzel, a másik ilyen nagy eredményének pedig azt tartja, hogy sikerült megnyernie a korosztályos időfutam bajnokságot.

kerekpar_abszolut_noi01

Háromszor állhatott már fel az Előzd meg a fogaskerekűt! dobogójának legfelső fokára Kácser Zita. Az olimpikon futó ezúttal már amatőr versenyzőként indult, hiszen tavaly októberben a tokiói világjátékok után befejezte az élsportot. „Nagyon nehéz elszakadni a versenyektől, ezért is vagyok itt. És persze azért, mert ez egy jó hangulatú rendezvény, ahová mindig szívesen jövök” – hangsúlyozta a 3000 méteres akadályfutás magyar csúcstartója.

„A koronavírus miatt két évig nem tudtuk megszervezni a versenyt, ezért is annyira fontos a mostani esemény, amivel ismét rengeteg embert tudtunk összehozni. Annak pedig külön örülök, hogy sok család jött el és jól érezték magukat. A célban szervezett programok, a színpadi műsorok, a játékok nagyrészt nekik szóltak” – vont mérleget Móczán Mónika. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy éppen ezért nemcsak az elsők lettek bajnokok. Mindenki győztesnek érezhette magát, így valamennyi versenyzőnek járt a befutócsomag, benne az esemény logójával ellátott pólóval, éremmel, édességgel, frissítővel és a szponzorok ajándékaival.

gyerekek02