Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hamarosan elkészül az Anna-réti kápolna

Hamarosan elkészül az Anna-réti kápolna

Összegyűlt az Anna-réti kápolna megépítéséhez szükséges pénzösszeg, lezárult az adománygyűjtés – jelentette be Pokorni Zoltán polgármester azon az ünnepségen, amelyen a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye képviselői egy kapszulában elhelyezték a szerkezetkész épület alapító okiratát.

alapito_okirat02

„A tervek az évek során változtak, az elkötelezettségünk azonban nem” – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy a háború miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben arra kellett kérni a híveket, járuljanak hozzá a kápolna megvalósításához. Mint mondta, közel félezer adomány érkezett: ezek többsége pár ezer forint volt, míg a legnagyobb összeget, 25 millió forintot egy Németországban élő orvos házaspár ajánlotta fel.

Pokorni Zoltán köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik eddig segítséget nyújtottak a kápolnaépítéshez. Kitért rá, hogy az adományokból be tudják fejezni az építkezést, sőt, az épület berendezéséhez, a kegytárgyak beszerzéséhez is elegendő lesz az összeg. Reményei szerint október-november folyamán megkapja a kápolna a használatbavételi engedélyt.

anna_reti_kapolna02

„A hívek számára évtizedek óta fontos ügy, hogy megépüljön az Anna-réti engesztelőkápolna” – jelentette ki Fonti Krisztina, megemlítve, hogy nagyon gyorsan összegyűlt a megvalósításhoz szükséges pénzösszeg. Az alpolgármester elmondta, nem egy nagy templom épül az Anna-réten, hanem egy körülbelül tizenöt ember befogadására alkalmas, kis kápolna. Az épületet ugyanakkor a két végén ki lehet majd nyitni: ha a tölgyfák övezte kis tér felé tárják ki, akkor nyolcvan-százfős szabadtéri miséket lehet itt rendezni, a völgy irányába kinyitva pedig, évente egy-egy alkalommal nagyobb misék is tarthatók.

„Nem kell attól tartani, hogy többen fognak idejönni amiatt, mert ez a kápolna megépül. A hívek eddig is eljártak a misékre, csak eddig ezeket a szabadtéren tartották meg” – hangsúlyozta az alpolgármester.

martos_levente_balazs02

Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, aki az alapító okiratát megáldotta, arról beszélt, hogy a kápolna megépülésével sokak reményei válhatnak valóra. Azoké, akik hívőként az engesztelést fontosnak tartják, a zarándokoké, akik erre a fontos helyre, a zarándokutak találkozásához érkeznek, és azoké is, akik a természet szépségét akarják élvezni, az Anna-rétre pihenni és felüdülni jönnek. A segédpüspök szerint, ahogy Ferenc pápa is vallja, egy templomnak, kápolnának olyan helynek kell lennie, ami „mindenkit vár, mindenki előtt nyitva van”.

istvan_atya01