Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

nyito

A gyerekek biztonsága a legfontosabb! Láthatósági mellény a hegyvidéki ovisoknak

„Biztonságosan az iskolába” címmel a XII. kerületből indult el a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet országos közlekedésbiztonsági programja, aminek keretében a nagycsoportos óvodások a közlekedési ismereteiket fejlesztő játékokban vehetnek részt, valamint hasznos ajándékokat kapnak. A Hegyvidéken az elkövetkező napokban összesen ezer ajándékcsomag kerül kiosztásra, melyekben a gyerekek biztonságos közlekedéséhez, illetve az iskolakezdéshez szükséges eszközök találhatóak.

„Jó látni, hogy az óvodások milyen lelkesen sajátították el a közlekedési ismereteket. Magam is érintett vagyok abban, hogy a nyolcéves gyermekem biztonságosan jusson el az iskolába, a kétéves pedig olyan közegben fejlődjön, ahol szintén biztonságban érezheti magát” – mondta el Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a KTI rendezvénysorozatának első állomásán, a KIMBI Óvodában, miután a Normafa és az Orbánhegyi Óvodából érkezett gyerekek sikeresen teljesítették a játékos KRESZ-feladatokat.

ajandek02
A minisztérium támogatásával elindított közlekedésbiztonsági program szükségességét szomorú statisztikákkal támasztotta alá az államtitkár. Az általa közölt adatok szerint országos átlagban évente mintegy hatszáz, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset. Élen jár a vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre, illetve az álló jármű vagy egyéb tárgy takarásából történő kilépés és a kerékpáros gázolás. Úgy véli, „ezek az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb szereplői.”

„A biztonságos közlekedésre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni” – jelentette ki a KTI ügyvezetője. Mayer András az intézet egyik alapfeladatának nevezte, hogy a tudományos munkájukat „kivigyék az életbe”, hasznosítsák az elért eredményeket; ennek jegyében az óvodák, iskolák számára már korábban is biztosítottak különböző programokat, segédanyagokat. A most indult rendezvénysorozat kapcsán reményét fejezte ki, hogy a résztvevő gyerekek hazaviszik majd az itt szerzett élményeiket, ismereteiket, és figyelmeztetik a szüleiket, hogy adják rájuk a láthatósági mellényt, amikor kerékpároznak, az autóban pedig kössék be a biztonsági övet, és használjanak biztonsági gyermekülést. „Sajnos a gyermekbalesetek nagy száma annak köszönhető, hogy a szülők nem mindig veszik figyelembe ezeket az előírásokat” – tette hozzá.

kresz05
A KTI által összeállított ajándékcsomagokat – amikben láthatósági hátizsák és mellény, valamint az iskolakezdéshez szükséges eszközök, például óraend, üzenőfüzet, színes ceruza, hegyező találhatóak – az önkormányzat részéről Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester adta át a hegyvidéki rendezvényen megjelent gyerekeknek. Ezeket az ajándékokat minden önkormányzati, illetve több, más fenntartású óvodában is meg fogják kapni a nagycsoportosok az elkövetkező napokban.

Pokorni Zoltán megemlítette, hogy az önkormányzati óvodákban eddig is biztosítottak láthatósági mellényeket arra az esetre, amikor együtt közlekednek a gyerekek. Kitért a kerület több korábbi, közlekedésbiztonsági akciójára is, például a nagy sikerű zebrakampányra, amelyben arra hívták fel az autósok figyelmét, hogy mindig lassítsanak a zebráknál és adjanak elsőbbséget a gyalogosoknak. A gyermekintézmények közelében a gyalogátkelőhelyeket piros színnel tették még feltűnőbbé, illetve most azon dolgozik az önkormányzat, hogy minél több helyen villogó LED-ekkel egészíthesse ki a zebrákat.

kresz10
A polgármester arról a speciális hegyvidéki problémáról is beszélt, hogy sok út nem elég széles a megfelelő méretű járda kialakításához. Ezért az önkormányzat „Járjunk együtt!” elnevezéssel programot indított annak érdekében, hogy a közlekedőkben tudatosítsa: sokkal jobban oda kell figyelniük egymásra azokon az útfelületeken, amiket közösen használnak az autósok, gyalogosok, babakocsisok, kerékpárosok.