Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Gondosóra is vigyáz a hegyvidéki idősekre

Gondosóra is vigyáz a hegyvidéki idősekre

Gondosóra vigyáz a hegyvidéki idősekre, a mobil vészhívót, melyhez éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálat tartozik, alanyi jogon igényelhetik a 65 év felettiek. A jóléti szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással gyors segítséget tudjanak kérni. A mobil eszközt a polgármesteri hivatalban lehet átvenni, de igény esetén házhoz is szállítják a munkatársak.

gondosora01gondosora02

A programhoz egy regisztrációs felületen keresztül lehet csatlakozni, az önkormányzat pedig vállalta, hogy ennek kitöltésében is segítséget nyújt a jelentkezők számára, valamint célba juttatja az eszközöket azok számára, akik nem tudják személyesen átvenni.

„Sajnos már egyedül élek, így azt gondoltam, nekem szükségem van erre az eszközre. Bele sem merek gondolni abba, mi történne akkor, ha véletlenül elcsúszom a fürdőszobában és nincs a közelben a telefon. Hiába várnám, hogy valaki rám töri az ajtót” Lengyel Géza – aki az elsők között vehette át az eszközt – elmondta, hogy az önkormányzattól kapott levélből értesült a lehetőségről. Megemlítette, hogy éppen egy hónapja történt vele egy kisebb baleset, és már akkor jó hasznát vette volna a Gondosórának. „Bevallom, elnéztem egy lépcsőt, ezért rosszul léptem és elestem. Az ember büszke, és akkor nem kértem a környezetemtől segítséget, de hazaérve már komolyabb fájdalmaim voltak, kénytelen voltam bemenni a János kórházba. Ha akkor viselem a most megkapott segélyhívót, valószínűleg használtam volna” – árulta el Lengyel Géza.

lengyel_geza02

Fonti Krisztina alpolgármester a programmal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha minél több kerületi idős csatlakozna a programhoz és érezné magát még nagyobb biztonságban. „Még a nyár elején írtunk minden 65 év feletti kerületi lakosnak egy levelet, amiben tájékoztatást adtunk a lehetőségekről. Szinte azonnal özönleni kezdtek az igénylők, egy hónap alatt több mint ezren jelentkeztek” – ismertette az előzményeket az alpolgármester.
Elmondta, hogy szeptember elejére meg is érkeztek a segélyhívó eszközök, ezeket a polgármesteri hivatalban lehet átvenni, de kérésre a szociális központ és a népjóléti iroda munkatársai házhoz is viszik őket, valamint segítenek a beüzemelésben. „A jelentkezés folyamatos, reméljük, hogy minél többen igénybe veszik a Gondosórát, hiszen ez nagy segítség jelent különösen az egyedül élőknek” – hangsúlyozta Fonti Krisztina emlékeztetve arra, hogy az önkormányzat Otthon megöregedni programjának része volt egy hasonló szolgáltatás. Az ehhez kapcsolódó szerződés azonban már lejárt, így most mindenkit arra bíztatnak, csatlakozzon a kormány ingyenes programjához.

rakoczi_katalin02