Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szakrális természet az önkormányzat folyosógalériáján

GADÁNYI JENŐ (1896–1960) FESTŐMŰVÉSZ EMLÉKKIÁLLÍTÁSA

Kék fák, Víztükör, Elvont vegetáció és Virágok – ezek a lebilincselő Gadányi-alkotások is megtekinthetőek az Önkormányzat Folyosógalériáján, ahol ezúttal a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjának remekműveit csodálhatják meg az ügyeiket intéző hegyvidékiek.

04

„Minden vonalnak megvan a maga helye, de hogy hogyan kerülnek oda, arról a művész nem tud számot adni: nem számításból, nem előre elgondolt tudatosságból rendeződik a maga helyére. Az intuíció befolyásolja a kompozíció teljességét. Legfelsőbb fokon a rezonanciák finomsága vagy ereje teszi éretté az összhangot. A művész gondolatáramlása folytonos vizionálása a valóságnak. Belső világunk kapcsolatban van a külső világgal és mennél kiegyensúlyozottabb a kapcsolat, annál erősebben él bennünk az emlékezés” – 1954-ben ezekkel a szavakkal nyitotta meg saját kiállítását Gadányi Jenő, aki örökérvényű alkotásaival ma is különleges élményekben és felismerésekben gazdag utazásra hívja a szemlélődőket.

„Gadányi a XX. századi magyar festészet egyik meghatározó, mindvégig a maga útját járó, elveiből soha nem engedő egyénisége volt” – idézte Mucsi András művészettörténész gondolatait Gadányi Jenő unokája, Rainer Péter, építész-belsőépítész, a Gadányi Alapítvány elnöke, a Galéria 12 Egyesület oszlopos tagja, aki huszonhetedik alkalommal rendezett kiállítást anyai nagyapja emlékére.

rainer_peter_01

„Ez a nyugtalan festőművész a mai fiatal generáció egyik legtehetségesebb tagja s friss anyagával fejlődésének érdekes szakaszáról számol be. Abstrakt törekvések és valóság-ábrázolások keverednek dinamikus formákon, kiegyensúlyozott, finom színakkordokon felépülő, freskó-hatásra törekvő vásznain. Az átélés benső hevével, lelkes, fiatalos lendületével. Ha kevesebbet bízna a fejére és többet az ösztönére, skálája egyszerre kiszélesednék. Legérettebb dolgai különben már jelzik az utat tisztán festői felszabadulása felé” – olvasta fel Fonti Krisztina a Pesti Hírlap hasábjain 1935 tavaszán megjelent recenziót, melyet az akkor harminckilenc éves Gadányi Jenő kiállításáról írtak.

rainer_fonti05

„Megtiszteltetés, hogy most, nyolcvannyolc évvel később a legújabb hegyvidéki Gadányi-kiállítást én nyithatom meg” – fogalmazott az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy a művészt szoros szálak fűzték a Hegyvidékhez. Mint kiderült, Gadányi Jenő éppen az önkormányzattal szemben található házban, a Kiss János altábornagy utca 55-ben élt. „Köszönettel és hálával tartozom Rainer Péternek, aki mindent megtesz azért, hogy Gadányi Jenő szellemi örökségét minél nagyobb körben ismertté tegye. Bízom abban, hogy az ide érkező ügyeiket intéző hegyvidékiek és az itt dolgozó kollégáim is örömüket lelik a Hegyvidéki Önkormányzat Folyosógalériáján látható kincsekben” – zárta gondolatait Fonti Krisztina.

  • Gadányi Jenő emlékkiállítása 2023. április 19-ig, a hivatal nyitvatartási ideje alatt látogatható.

02