Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Futással, gyaloglással és faültetéssel emlékeztünk Monspart Saroltára

Futással, gyaloglással és faültetéssel emlékeztünk Monspart Saroltára

Két évvel ezelőtt hunyt el Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Hegyvidék díszpolgára, akinek emlékét az általa alapított gyaloglóklub mellett immár emlékfa és emléktábla is őrzi a Normafán. Az avatóünnepségen, valamint az azt követő emlékfutáson Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett.

emlektabla03

Margitsziget, Hegyvidék, Balatonboglár, Győr – kiáltották csapatostul a futó- és gyaloglóklubok helyszíneit az érintett tagok, amikor a megjelentek népes táborát házigazdaként köszöntő Pokorni Zoltán megkérdezte, ki honnan érkezett a normafai emlékünnepségre. „A mai napon Saci életét ünnepeljük és nem a halálára akarunk emlékezni” – mondta a kerület polgármestere, aki arról is beszélt: büszke a Monspart Sarolta által szervezett normafai gyaloglóklubra, amit az önkormányzat igyekszik továbbra is fenntartani.

pokorni_zoltan03

„Sacinak két családja van. Vagytok ti sokan, és vagyunk mi, néhányan Feledyek, Monspartok” – szólította meg az ünnepség résztvevőit Monspart Sarolta fia, Feledy Botond, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki felidézte édesanyja egyik kedvenc mondását, amit mára a gyermekei is eltanultak: „amit elkezdünk, azt be is kell fejezni”. Mint mondta, Saci nagy álma volt az utolsó pillanatig, hogy a futó- és gyaloglókörökből, illetve az idősek gyaloglóklubjából több százat létrehozzon az országban, ám úgy alakult, hogy „csak” százat tudott létrehozni az élete során. Ezért az alapítvány Révész Máriusszal, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárával közösen azon kezdett el dolgozni, hogy a számuk legalább ötszázra bővüljön.

feledy_botond02

„Monspart Sarolta már életében legendává vált” – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök, megemlítve, hogy ő volt az első magyar női sportoló, aki lefutotta a maratoni távot, és ezzel bebizonyította, hogy a nők is emberfeletti teljesítményre képesek. Hozzátette, Sarolta mindig úgy támogatta a nőket, hogy közben a férfiakat is inspirálta, és úgy figyelt oda az idősekre, hogy soha nem állította őket szembe a fiatalokkal. Így volt ez a sportolók és a nem sportolók között is: oly módon segítette a már sportoló tömegeket, hogy közben vonzóvá tette a sportot azok számára is, akik korábban nem mozogtak rendszeresen.

novak_katalin02

„Úgy tudott támogatni különböző csoportokban lévő embereket, hogy soha nem fordította őket szembe egymással” – összegezte tapasztalatait Novák Katalin, aki személyes emlékeit is megosztotta a hallgatósággal. Elmesélte, hogy Monspart Sarolta segített neki abban, hogy képes legyen lefutni a maratoni távot. Arra számított, hogy 30 kilométer után érkezik majd a „fal”, és sokkal nehezebb lesz majd lefutni az utolsó 12 kilométert, ám a megfelelő felkészítésnek köszönhetően mégsem szembesült a várt nehézségekkel. Szerinte Saroltától mindannyian megtanulhattuk, hogy a célba be lehet érni futva és gyalogolva is, de „a célt ki kell tűznünk magunk elé és nem szabad szem elől tévesztenünk, menjünk bármilyen tempóval”.

emlekfutas01

A Normafa Park Látogatóközpont melletti területen, Monspart Sarolta tiszteletére emléktáblát avatott, valamint egy emlékfát ültetett el Novák Katalin, Pokorni Zoltán és Feledy Botond. Ezt követően, a „futás, a mozgás és az egészséges életmód nagyasszonyának” szellemiségéhez méltóan a szervezők emlékfutásra, illetve emlékgyaloglásra invitálták az ünnepség minden résztvevőjét.

emlekgyaloglas01

emlekezes01