Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Folytatódik az „Otthon megöregedni” program

Folytatódik az „Otthon megöregedni” program

Az idősek otthonainak akadálymentesítését segítő pályázat kiírásáról, a közterületek használatáról szóló rendelet módosításáról, valamint a 2023. évi költségvetés elfogadásáról is döntött február 23-i ülésén a képviselő-testület.

„Az idősek sokszor teljesen banális dolgok miatt kényszerülnek elhagyni a saját otthonukat” – magyarázta a képviselő-testületi ülésen Fonti Krisztina alpolgármester, miért tartja fontosnak az önkormányzat az idősek lakásainak akadálymentesítését célzó „Otthon megöregedni” program folytatását. Az igényelhető akadálymentesítési munkák kapcsán példaként említette a kádak zuhanyzóvá alakítását, kapaszkodók felszerelését, csúszásmentes járófelületek kialakítását, küszöbök megszüntetését, illetve a konyhaszekrény elérhető magasságba helyezését. Mint mondta, ilyen és ehhez hasonló, kisebb-nagyobb változtatásokkal sok esetben biztonságossá tehetők az idősek otthonai.

Az Otthon megöregedni címmel 2017-ben elindított pályázatra – ami az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem került meghirdetésre – eddig összesen 139-en jelentkeztek, közülük 61-nek tudott segíteni az önkormányzat, illetve további nyolc nyertes pályázó esetében az idei év első felében kerül sor a felújításra. Ahogy a korábbi években, az idén is a XII. kerületben élő, 70 év feletti idősek igényelhetik az akadálymentesítési munkák elvégzését. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem a 165 ezer forintot nem éri el, az önkormányzat térítésmentesen végzi el a munkát, 165 és 220 ezer forint közötti jövedelem esetén pedig a költségek 50%-át a pályázónak kell megfizetnie. Azok számára, akik a 220 ezer forint feletti jövedelemkategóriába esnek, az önkormányzat csak az átalakítási munkák tervezését végzi el térítésmentesen. Az idei pályázatok benyújtási határideje 2023. április 30.

„Nehéz év előtt állunk, ennek ellenére úgy látom, hogy egy jó költségvetés készült” – mondta Pokorni Zoltán polgármester az önkormányzat 2023. évi büdzséjének vitájában. Kitért rá, hogy a hivatali dolgozók körében 15%-os bérfejlesztést hajtanak végre, emellett a tavaly létrehozott energia-veszélyhelyzeti alapokat is fenntartják, melyekből a működés többletkiadásait, illetve az energetikai fejlesztéseket tudják finanszírozni.

Módosította a képvelő-testület a közterületek használatáról szóló rendeletet, eszerint a betonpumpa és daru elhelyezésére irányuló kérelmek esetén hosszabbításra kerül az előzetes benyújtási határidő – a megelőző munkanapon történő benyújtás már nem elegendő a kérelem elbírálásához, így az általános szabályok alkalmazandók. A hozzájárulások megtagadásának okai bővülnek: ezek közé tartozik a továbbiakban a közterületi díjtartozáson túl bármilyen, az önkormányzat felé fennálló tartozás. Az elutasítás oka lehet az is, ha a kért területre korábban, más részére közterület-használati engedélyt adtak ki. A hozzájárulások megadása és módosítása a továbbiakban nem csak naptári éven belül lehetséges. A díjtételek egy része emelkedik, igazodva más fővárosi kerületek azonos típusú díjszabásához.

A Thomán István utca és a Tamási Áron utca találkozásánál lévő, beépítetlen ingatlanán – ahol szelektív hulladékgyűjtő sziget üzemel, illetve a környező társasházak tulajdonosai is megállnak rajta gépjárműveikkel – ideiglenes parkoltót alakít ki az önkormányzat. A parkolóban 8-18 óra között 200 forint lesz az óradíj, a közelben lakók azonban az általánosan alkalmazott éves regisztrációs díj ellenében parkolhatnak majd a területen.

Az év elején, az önkormányzat szervezésében adománygyűjtés indult az Anna-réti kápolna megvalósításáért, erre a célra már több mint 42 millió forintot ajánlottak fel a hívők. A képviselő-testület most arról döntött, hogy az összegyűlt pénzadományt – legkésőbb az egy éves adománygyűjtési időszakot követően – az építési engedéllyel és a kiviteli tervekkel együtt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részére átruházza. Az új kápolna jövőbeli kizárólagos használója ugyanis az egyház lesz, az önkormányzat pedig jelenleg nem tud saját forrást biztosítani erre a célra.