Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Felejthetetlen programokkal ünnepelt a Hegyvidék

Felejthetetlen programokkal ünnepelt a Hegyvidék

Szent Mihály ünnepén pásztortűzzel és tánccal búcsúztunk a nyártól, október első napján pedig a MOMkult kertjében, valamint a Lóvasút Rendezvény és Kulturális Központban köszönthettük az őszt. A Gesztenyenap koncertekkel, kreatív játékokkal, lóversennyel, kosaraskörhintával és megannyi különleges programmal várta a hegyvidékieket, akik idén is átélhették a közös élmények felejthetetlen csodáit.

„A szomszédos épületben dolgozom, munka közben rendszerint kinézek az ablakon, mert jó érzés látni, hogy ezen a téren szinte mindig nyüzsgés van. Sok hagyományt ápolunk itt, a Hegyvidéken, különösen az őszi-téli időszakban, de az idei évtől már Szent Mihály ünnepe is fontos szerepet kap kerületünk életében” – mondta Fonti Krisztina. Az alpolgármester köszöntőbeszédében a Szent Mihály-napról is mesélt. „Kevesen tudják, de ezen a napon nem szabad házi munkát végezni. A babona szerint, aki mos, annak kisebesedik a keze, aki mángorol, annak a háza fölött egész évben dörögni fog az ég” – árulta el az alpolgármester, aki mint, kiderült, sajnos túl későn értesült erről. „Elrontottam, mert tegnap mostam, de jövőre biztosan odafigyelek erre” – jegyezte meg.

fonti04

Szent Mihály ünnepén a Böszörményi utat és a környékét is ellepték a családok – a gyerekek kezében egy rejtélyes füzet volt, és több kereskedelmi egységbe is betértek. „Matricákat gyűjtünk a Szent Mihály ünnepre. Az a lényeg, hogy minél többet szerezzünk. Nézd, az én füzetem már tele van!” – büszkélkedett Dalma, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az üzletekben szerzett matricákkal értékes ajándékokat lehet nyerni.

A Hegyvidék első Szent Mihály-napi ünnepsége azonban nem csak emiatt volt különleges. A Városháza téren kreatív játékok, kézműves foglalkozások, ezüstgyűrű-készítés, arcfestés és hajfonás várta a családokat, akiket Rolando bűvész, a Kolompos Együttes, a Tázló Együttes, valamint a Lara Mesék Társulat is elvarázsolt. „A MOMkult és tagintézményei először rendeztek Szent Mihály ünnepet a Hegyvidéken. A dicsőség kiemelten a Jókai Klub munkatársaié, hiszen ők állították össze a kulturális programokat. A Kolompos Együttes koncertje közben felmentünk az emeleti teraszra, mert onnan is szerettük volna megcsodálni a mulatságot. Szívet melengető látvány fogadott minket: a tér szinte minden szegletét ellepték a hegyvidékiek. Amikor ott álltam, eszembe jutott Pokorni Zoltán gondolata, aki azt mondta, hogy a Városháza tér egy igazi közösségi pont lett, ahová mindig érdemes eljönni” – fogalmazott Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.

kolompos_egyuttes02

„A hagyományteremtő programsorozatnak köszönhetően a hegyvidékiek, idősek, rokonok, családok, gyerekek és felnőttek együtt mulathatnak. Nagy öröm számomra, hogy a környék üzletei is csatlakoztak hozzánk; hálás vagyok, amiért ők is partnerek voltak abban, hogy ismét átéljük a hegyvidékiség csodáját” – emelte ki Fonti Krisztina, aki a szervezőknek is köszönetet mondott.

tazlo_egyuttes02

A nap végén a Városháza téren fellobbant az első hegyvidéki pásztortűz lángja, amellyel búcsút vettünk a nyártól. A legenda szerint most már hűvösebb, borongósabb napok jönnek, de egy valami egészen biztos: mulatságból az év hátralévő részében sem lesz hiány. Ha pedig vigasságról van szó, mint tudjuk, a hegyvidékiek jó kedvét még a zordabb időjárás sem tudja beárnyékolni.

 

Varázslatos élmények a Gesztenyenapon

A Hegyvidéken verőfényes napsütéssel köszöntött be az október – s bár előző nap a Városháza téren estébe nyúló mulatságban volt részünk, reggel szórakozni vágyók sokasága mondott igent a Gesztenyenap kalandokban gazdag programjaira.

fonti04

A Lóvasúton, a Zugligeti Családi Napon Farkasbarkas és Rókakoma fogadta a gyerekeket, akik a mókás előadást követően próbára tehették a kreativitásukat is – a kézműves műhelyben mindenki megalkothatta a saját bábját, a rejtőzködés mesterei pedig saját maszkot is készíthettek. A Helytörténeti Gyűjtemény különleges felfedezésre csábított, ahol érdekes kvízkérdésekre kellett válaszolni. Délután a Samodai-Szives Duó és Nagy Katalin Matild „elmerülős” koncerttel kápráztatta el a kreativitás szerelmeseit. „Számunkra jutalom látni, hogy ilyen sokan eljöttek! Ezért szeretjük a munkánkat” – árulta el lapunknak Bain Melinda, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont rendezvényszervezője.

„A Hegyvidéken valóban a Gesztenyenappal kezdődik az ősz. Ezt a napot a gyerekek mosolya teszi igazán különlegessé. Jó szívvel emlékszem arra, amikor a gyermekeimmel közösen festettünk, rajzoltunk, nemezeltünk, gyöngyöt fűztünk – ezt egyébként mi bütykölgetésnek hívtuk. A legfantasztikusabb az volt, hogy beengedtek a saját varázslatos világukba. A Gesztenyenap is erről a varázslatos világról szól...” – mondta Fonti Krisztina.

gesztenye02

A MOMkult kertjében is bakancslistás pillanatok várták a családokat, akik Szalóki Ágival hangolódtak a Gesztenyenapra. „Bevallom, izgalommal vártam a koncertet. Öröm volt látni, hogy tíz óra után néhány perccel már zsúfolásig megtelt a helyszín! Ilyenkor mindig megerősödik a hitem abban, hogy van értelme és ereje annak, amit csinálunk. Varázslatos programokkal készültek a szervezők, nagyon idilli a MOMkult kertje. A mai világban, ahol megannyi digitális impulzus veszélyezteti a gyerekeket, felemelő megtapasztalni azt, hogy a családok számára még mindig értéket jelent a népzene, az ének és a vers” – árulta el lapunknak a többszörös Fonogram- Artisjus előadói-, Regionális Príma-, és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, aki ezúttal is lenyűgözte a közönségét.

szaloki_agi_koncert01

A Gesztenyéskertben egymást váltották a látványos előadások és a koncertek, miközben a kosaraskörhinta mellett huszáros céllövölde, ördöglakat, avagy a családi kötelék, amiből lehetetlen kiszabadulni, lóverseny, parasztgolf és diavetítés is lenyűgözte a kicsiket.

kosaras_korhinta01

A hagyományok mellett a természetvédelem is fontos szerepet kapott. A Paradicsom-projekt lelkes szakemberei például olyan kreatív, szemléletformáló foglalkozással készültek, amelyek megtanítanak minket arra, hogy hogyan tehetjük szebbé a mindennapjainkat úgy, hogy közben a környezetünkre is figyelünk.

paradicsom_projekt01

A MOMkult kertjében a Misztrál együttes, míg a Lóvasut Kulturális és Rendezvényközpontban a Redbreast&Volvoa duó koncertje zárta a napot, ami idén is felejthetetlen élményekkel ajándékozta meg a kerületben élőket.

misztral_koncert02