Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Felavatták a Kopp Máriáról elnevezett sétányt a Normafánál

Felavatták a Kopp Máriáról elnevezett sétányt a Normafánál

Az egykori Eötvös út forgalomtól elzárt szakaszán, a Normafa út és a síház között új sétányt alakított ki az önkormányzat, ami immár Kopp Mária nevét viseli. A sétányt, valamint ehhez kapcsolódóan Kopp Mária emléktábláját, a Magyar Családok Fáját, illetve a Normafa családi pihenőpadját közösen avatták fel az önkormányzat, a kormány, a Kopp Mária Intézet, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselői.

faultetes02

„Ha tíz évvel ezelőtt lennénk itt, korántsem lehetnénk elégedettek, mert nem hallanánk egymást a végállomáson motort járató buszok zajától és nem nagyon tudnánk levegőt venni a dízelmotorok füstje miatt. Itt zúgott el a csillebérci üdülőtelepre és a KFKI-ba tartó forgalom, töredezett aszfaltú parkoló foglalta el a Normafa legszebb panorámájú részét, illetve akik nem fértek el a parkolóban, a fűben, fák között kerestek maguknak helyet” – mutatta be a korábbi állapotokat a kerület polgármestere, hangsúlyozva: ezt a helyzetet igyekezett az önkormányzat megváltoztatni az elmúlt tíz évben.

piheno_pad01

Pokorni Zoltán az eredmények között említette, hogy a forgalmat sikerült a Normafa út előtt az Eötvös út új szakaszára terelni, a Jánoshegyi útra pedig gyakorlatilag csak az hajthat be, akinek a park fenntartását illetően van ott dolga. A Normafa úttól kezdődően most már a gyalogosoké a hegygerincen haladó, aszfaltozott út is, aminek a síházig tartó szakasza ezentúl Kopp Mária nevét viseli.

tabla01

A polgármester kitért arra is, hogy sikerült lebontani két, pusztuló szállodaépületet, a Hotel Olimpiát és a Sport Hotelt – az egyiknél tizenötezer, a másiknál ötezer köbméter sittet vittek le a hegyről –, továbbá két gigászi adótornyot is eltüntettek. „Arra vagyunk igazán büszkék, ami már nincs itt, amitől megszabadítottuk az erdőt, a Normafát” – fogalmazott.

„Kopp Mária a nemzet kivételes és kiemelkedő tehetségei között is jelentős szereppel bírt és bír mind a mai napig. Munkája, kutatásai túlmutatnak a koron, amelyben élt és alkotott, és biztosan hatással lesznek a jövőre is” – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Úgy véli, Kopp Mária az emberi boldogság útját kereste az életében, arra próbált választ találni, mi lehet az, amiben a létezésünk során kiteljesedhetünk. Kutatásai során arra jutott, hogy az élet értelmének megtalálásához „nem elvont fogalmakra vagy materiális javakra van szükségünk, hanem szeretetteljes közösségre, amelyet családnak nevezünk”.

hornung_agnes01

Az államtitkár szerint Kopp Mária gondolatai rendkívüli hatást gyakoroltak hazánk közéletére. Elképzelése, miszerint olyan társadalmat kell teremteni, amelyben minden vágyott gyermek megszülethet, 2010 óta Magyarország kormányainak legfontosabb célkitűzése.

„A sétány, amit most átadhatunk, Kopp Mária személyiségének, munkájának és ma is ható szellemének állít emléket. Úgy tiszteleg előtte, hogy közben egyfajta inspirációt jelent minden látogatónak. Ezen a csodálatos, autós forgalomtól elzárt helyen mindenkinek, aki ide érkezik kikapcsolódni, módja lesz végiggondolni a napi problémáit és örömeit. Azt hiszem, ez a legnagyobb tiszteletadás a névadó előtt, aki az emberi létezés problémáinak megoldására szentelte az életét” – vélekedett a politikus.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, Fűrész Tünde arról beszélt, hogy az intézetük 2022-ben hirdette meg a Kopp Mária emlékévet. Ez volt az az év, amikor Kopp Mária nyolcvanéves lett volna, és ebben az évben volt a halálának a tízedik évfordulója. Ekkor kezdeményezte az intézet azt is, hogy egy közterületet nevezzenek el róla a Hegyvidéken, hiszen a kerület polgára volt. „Nagy öröm számukra, hogy az önkormányzat nyitott volt a kezdeményezésünkre és egy gyönyörű sétányt nevezett el Kopp Máriáról” – jelentette ki az elnök.

furesz_tunde01

„Mi mást akarhat egy gyermek, mint hogy megőrizze édesanyja emlékét?” – tette fel meghatódva költői kérdését Kopp Mária lánya, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, aki a kerületi kötődései kapcsán felidézte: már a dédszülei, a nagyszülei, illetve a szülei is a Hegyvidéken laktak, és ő maga is itt él családjával. Édesanyja, mint fogalmazott, egyszerre volt nemzetközi hírű professzor, szerető anya és feleség, modern nő, konzervatív, családban gondolkodó és hívő, továbbá független kutató, ügyek élére álló megoldóember. Sose egyedül alkotott, hanem együtt gondolkodott, dolgozott férjével, Skrabski Árpáddal – a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat is együtt alapították.

skrabski_fruzsina01

„Anyukámnak két vér szerinti gyereke született, Luca és én, pedig többet szeretett volna. De úgy érzem, hogy lelki, szellemi gyermekei nagyon sokan vagyunk. Ezt a szeretetet, jóságot és összetartozást élhetjük át, ha a róla elnevezett sétányon járunk” – osztotta meg érzéseit Skrabski Fruzsina.

emlektabla06

Az emlékbeszédeket követően Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, Hornung Ágnes államtitkár, Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, valamint Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom elnöke közösen leplezték le Kopp Mária emléktábláját, elültették a Magyar Családok Fáját, valamint átadták a Normafa családi pihenőpadját. Ezt követően, az ünnepség többi résztvevőjével együtt közös sétát tettek az újonnan kialakított Kopp Mária sétányon.

kozos_seta04