Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fél nap alatt több száz szűrővizsgálat a Hegyvidéki Egészségnapon

Fél nap alatt több száz szűrővizsgálat a Hegyvidéki Egészségnapon

Idén már huszonnegyedik alkalommal rendeztek Egészségnapot a Hegyvidéken, a MOM Kulturális Központban. Alig fél nap alatt több száz vizsgálatot végeztek el a legkülönfélébb orvosszakmák képviselői, az eredményeket azonnal megkapták a páciensek, akik idén először a kerületi magánszolgáltatók szűrésein is részt vehettek – természetesen térítésmentesen.

Éppen ez utóbbi a Hegyvidéki Egészségnap egyik nagy előnye, hogy a vizsgálatokért nem kell fizetni és, ami legalább ilyen fontos, beutalóra vagy előzetes regisztrációra sincs szükség.

Erről is beszélt Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy a szokásos alapszűrések mellett, többek között pajzsmirigy-vizsgálatra, reumatológiai-, helicobakter- és anyajegyszűrésre, mozgásszervi és kardiológiai vizsgálatra, illetve pszichológiai tanácsadásra is lehetőség nyílt.

ekg01

„Itt a helyszínen jól látható, hogy rendületlen a program népszerűsége, talán idén volt az eddigi legtöbb látogató. Hagyományos partnereink a János kórház és a Szent Ferenc kórház mellett most először a kerületi magánegészségügyi szolgáltatókat is megkerestük, hogy csatlakozzanak a rendezvényhez. Sokan elfogadták a meghívást, és színesítették az egészségnapot különleges szolgáltatásaikkal” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, majd arra emlékeztetett, hogy bizony sok ember nem szívesen megy orvoshoz, ráadásul valóban nem egyszerű megszervezni egy komplexebb kivizsgálást. Az egészségnapon viszont egy helyen, néhány óra alatt a legfontosabb szűréseket el lehet végezni. Amennyiben pedig valamilyen kóros elváltozást fedeznek fel a szakemberek, vagy a mérési eredmények nem megfelelők, a szakrendeléseken vagy a háziorvosoknál már célzottan lehet folytatni a vizsgálatokat.
Fonti Krisztina megragadta az alkalmat, hogy szóljon a Hegyvidéki Zöld Receptről, ami elsősorban a megelőzést, a prevenciót szolgálja. „A háziorvos a zöld receptre nem gyógyszert ír fel, hanem valamilyen mozgásformát, amit aztán a Hegyvidéki Szabadidősport Központ segítségével a kerületi polgárok ingyenesen elvégezhetnek” – emlékeztetett az alpolgármester, aki a szeptember elsején a Szent János kórház Kútvölgyi Szakrendelővel közösen útra indított Hegyvidéki Okos Recept programot is ismertette.

allapotfelmeres01

Ebben az esetben nem a primer prevencióról van szó, hiszen a szakorvos különböző okos eszközöket ír fel a betegnek. A mérési adatokat az eszközök interneten elküldik az orvosnak, tehát nem kell például a vérnyomásmérés, a vércukormérés vagy éppen EKG miatt elmenni a rendelésre, a kiértékelés távvizit formájában történik. Hypertonia (magasvérnyomás-betegség), obesitas (elhízás), a diabetes mellitus, azaz a cukorbetegség bizonyos formái (terhességi diabetes, II. típusú diabetes) diagnózisa esetén, valamint minden olyan helyzetben támogatja az önkormányzat az eszközök beszerzését, amikor a rendszeres mérés segíti az orvos diagnosztikai vagy terápiás munkáját.

memoria01