Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Faültetés Bálint Gazdával a Mesevár óvodában

Faültetés Bálint Gazdával a Mesevár óvodában

Két környezeti program találkozott a Hegyvidéki Mesevár Óvodában, ahol az önkormányzat és a „Tégy a parlagfű ellen” Közhasznú Alapítvány jóvoltából kialakított óvodakert átadását egy másik nagyszerű kezdeményezés, a Kalap Jakab Mozgalom „Ültess fát” akciója egészítette ki. Utóbbin a századik születésnapját júliusban ünneplő Bálint György és Pokorni Zoltán polgármester közösen ültetett el egy különleges almafát az óvoda udvarán.

 

„Ma már a modern gyümölcsfák termésére nem kell tíz-tizenkét évet várni, akár már a következő évben termést hozhatnak. Mivel alacsonyak maradnak, gyerekek, idősek is könnyedén foglalkozhatnak velük, ami óriási előny. A most elültetett almafa jövőre lombot növeszt, a következő évben pedig finom gyümölcsöt ad a gyerekeknek” – mesélte Bálint György, aki csatlakozva az „Ültess fát” akcióhoz, századik születésnapja alkalmából, száz csemetét ajánlott fel az óvodák számára.

balint_gazda01

A népszerű Bálint gazda elmondta, hogy mindig örömmel vesz részt azokon a programokon, amelyek a gyerekek környezeti nevelését szolgálják. Kifejtette, hogy ebben a szülőknek van óriási szerepük, rajtuk múlik, mennyire lesznek fogékonyak a kicsik a természet szépségeire. Csak vezetni kell őket, és a gyerekek azonnal felfedezik a csodát akár egyetlen fában is.
„Mert a fák a természet fantasztikus alkotásai, önmagukban vagy erdőként ugyanúgy érdemes megfigyelni őket” – hangsúlyozta Bálint György, egyúttal rámutatva arra, hogy az utóbbi időben az Amazonas vidékén és Kaliforniában óriási erdőterületek pusztultak el. Már csak emiatt is, világszerte minél több fát kell ültetnünk.

„Elegendő oxigénre van szükségünk, amit a szén-monoxidot megköt fáktól kapunk, ha ültetünk, egészségesebb lesz az emberiség” – hangsúlyozta a szakember. Ezúttal ráadásul kétszeres a hasznon, hiszen az óvodában egy újgenerációs gyümölcsfa került a földbe. Ezek a növények lehetőséget teremtenek arra, hogy már néhány négyzetméternyi földterületen is gyümölcsöt termesszünk. Ezért kéri az ENSZ valamennyi tagállamától, hogy törekedjenek az önellátásra. Mindenki, aki akár egy talpalatnyi hellyel rendelkezik, ültessen fát, zöldséget, virágot. Utóbbira jó példa az a három árvácska, amelyeket valaki egy betonoszlop mellé rakott a földbe, azóta minden arra járó arcára mosolyt csalnak a virágok – osztotta meg friss tapasztalatait a jelenlévőkkel Bálint György hozzátéve, hogy a növények nemcsak hasznosak, hanem széppé, emberibbé is teszik a környezetünket. Ez a közös érdekünk, ami minden mást felülír. Ezért is örömteli, hogy Budapesten meghirdetett telepítési program keretében a főpolgármester ültette a tízezredik új facsemetét.

Pokorni Zoltán mindenekelőtt annak a reményének adott hangot, hogy két év múlva, az első almaszüreten Bálint György is ott lesz a Mesevár óvodában, majd a zöld ügyek fontosságáról beszélt. Mint kiemelte, ezekben a kérdésekben különösen lényeges a társadalom érzékenysége, amihez a környezettudatosságot erősítő akciók jelentősen hozzájárulhatnak.

pokorni_balint02

Ilyen többek között a jelenleg zajló Gyümölcsöző Hegyvidék program, amelynek keretében kedvezményes áron kaphatnak őshonos gyümölcsfa csemetéket a kerületiek, vagy az újonnan indított óvodakert program. Utóbbi első lépésben a Normafa és a Mesevár Óvodában valósult meg, a két intézményben úgynevezett magaságyásokat létesítettek, ezekbe Bálint György útmutatását követve különböző fűszernövények, zöldségek kerültek, sőt, a Mesevárban még szamócát is ültettek. A fakerettel ellátott ágyások kialakításában a szülők is részt vettek, a növények az óvodások közreműködésével kerültek a helyükre. Éppen ez az óvodakert legnagyobb erénye, hogy a gyerekek aktív résztvevői lehetnek a kertészkedésnek, és már ebben a korban megtapasztalhatják a természettel való foglakozás szépségeit – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán.