Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ezúttal a Kútvölgyi út mellett takarított a zöld kommandó

Ezúttal a Kútvölgyi út mellett takarított a zöld kommandó

Hegyvidék a főváros legzöldebb és egyik legtisztább kerülete, mégis időről időre találkozni a közterületeken nagyobb mennyiségű lerakott szeméttel, építési- és kommunális hulladékkal. Ezért alakította meg tavaly nyáron az önkormányzat a zöld kommandó munkacsoportot, amely azóta számos takarítási akcióban vett részt. Legutóbb a Kútvölgyi úti parkoló mögötti zöld sávot tisztították meg a szeméttől.

Sajnos az utóbbi másfél-két évben a szabálytalan közterületi hulladék-elhelyezés mértéke, valamint a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatos bejelentések száma érzékelhetően megnőtt. Erre az önkormányzat egyik válasza a zöld kommandó létrehozása, a másik a lakossági tájékoztatás kiszélesítése a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése – tudtuk meg Pokorni Zoltántól, aki maga is részt vett pénteken a parkoló melletti zöld terület kitakarításában. A polgármester elmondta, ezúttal egy hegyvidéki lakos, Honti László kezdeményezését karolta fel az önkormányzat, aki rendszeresen jár szemetet szedni a szabadidejében.

szemetszedes11

„Mi magunk is folyamatosan derítjük fel a szemetes területeket, ebben számítunk a kerületi polgárok segítségére. Külön köszönjük azoknak, akik nemcsak bejelentést tesznek, hanem a takarításból is kiveszik a részüket. Szerencsére sok ilyen tiszteletreméltó lakója van a Hegyvidéknek” – emlékeztetett Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint az ingatlanok és a kocsiút közötti sáv tisztán tartása a tulajdonos kötelessége. Az önkormányzat a saját területein eleget tesz ennek a kötelezettségnek, ám nem egy olyan része van a kerületnek, ahol a tulajdonviszonyok nem egyértelműek. A zöld kommandó egyik dolga, hogy ezeket is megszabadítsa a szeméttől.

honti_laszlo01

„Arra kérjük a lakosságot, hogy a hulladékgyűjtő szigetek környékét ne használják szemétlerakónak, és a zöldhulladékot se dobálják a fák közé. Az önkormányzat minden évben ingyenesen biztosítja a nyesedékek, ágak ledarálását, ahogyan térítésmentesen ad komposztáló kereteket a kerületieknek. Ezek a lehetőségekkel szerencsére sokan élnek”- összegezte a tapasztalatokat a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nemrégiben külön takarító csapatot hoztak létre a kerület sűrűn lakott részein a járdák és zöldsávok megtisztítására. A legutóbbi viharos szelek után bőven akadt dolguk, de az építkezések környékén is rendre be kell avatkozniuk.

szemetszedes04

Mindezt Rózsa Zoltán azzal egészítette ki, hogy a legnagyobb problémát a szelektív gyűjtőszigetek jelentik. Visszatérően előfordul, hogy a konténerek mellé rakják az oda nem való kommunális hulladékot, építési törmeléket vagy akár bútorokat. A Kútvölgyi parkoló feletti szigetet kifejezetten ezért kellett megszüntetni. A zöld iroda vezetője jó hírekről is beszámolt, elmondta ugyanis, hogy rengeteg lakossági felajánlás érkezik egy-egy terület kitakarítására, illetve folyamatos gondozására. A zöld iroda ilyenkor biztosítja a szükséges eszközöket és elszállíttatja az összeszedett hulladékot.
A mostani akció ötletgazdája, Honti László mindenekelőtt megköszönte az önkormányzat gyors segítségét és elárulta, hogy korábban már több alkalommal egyedül, illetve unokájával közösen gyűjtött szemetet a parkoló mellett. „Tavaly ősszel vettem fel a kapcsolatot a zöld irodával, akik rövid időn belül kijöttek rendet tenni. Örülök annak, hogy az önkormányzat nem elégedett meg az egyszeri takarítással és igyekszik folyamatosan megtisztítani a területet” – hangsúlyozta a lakó, aki úgy gondolja, érdemes lenne a parkolási ellenőrök munkakörébe belevenni, hogy jelezzék, ha szemetes területekkel találkoznak.

IMG_1442IMG_1445IMG_1462szemet04szemetszedes01