Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Évzáró zarándoklat a Normafán

Évzáró zarándoklat a Normafán

Évzáró munkazarándoklatot és konferenciát tartott a Hegyvidéken a Magyar Zarándokút Egyesület. A szervezet tagjai a XII. kerületben bejártak egy új, tervezett szakaszt, ami a Haggenmacher-villát, az egykori Istenszeme fogadót érintené.

zarandokok03

Szabó-Kalmár Éva hegyvidéki zarándoksegítő, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben az egykori fogadóépületben alakítsanak ki egy új zarándokszállást. Hangsúlyozta, hogy a romos állapotú villa leendő funkciójáról még nem született döntés, és egyelőre a felújításhoz szükséges állami források sem állnak rendelkezésre. Emlékeztetett rá, hogy a műemléképületet az állam – élve az elővásárlási jogával – az év elején vette meg a fővárostól, így az ingatlan nem került magánkézbe, a jövőben pedig közösségi funkciókat láthat el.

„A koronavírus-járvány idején kevesebben indultak el a zarándokúton, ám mostanra visszatért a korábbi érdeklődés, ismét egyre többen járják be az utat” – beszélt tapasztalatairól Rumi Imre, az egyesület elnöke. Mint mondta, a spanyolországi El Camino mintájára 2011-ben alakították ki az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokutat, aminek működését az érintett önkormányzatok segítik. A számos szakrális helyszínt érintő útra, illetve annak egyes szakaszaira minden évben tavasztól őszig várják az egyéni és kiscsoportos zarándokokat.

rumi_imre02

„A zarándoklat kicsit más, mint a túrázás, ennek lelki, spirituális tartalma is van. A zarándokok nem pusztán a túrázás élménye vagy a fizikai karbantartás miatt indulnak el, hanem a lelki elmélyülés végett is. Érdemes ezt mindenkinek kipróbálnia, annak is, aki hívő, és annak is, aki csak keresi az élete fontos pontjait” – vélekedett Pokorni Zoltán polgármester, aki a Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Fonti Krisztina alpolgármesterrel közösen vett részt a Normafa Park Látogatóközpontban megtartott évzáró konferencián.

zarandokok01