Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Enyhíti a parkolási gondokat az önkormányzat

Enyhíti a parkolási gondokat az önkormányzat

A parkolási övezeten belül, illetve annak határain tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében hozott meg fontos döntéseket a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete. A társasház-felújítások további jelentős támogatásáról, új pályázatok kiírásáról, valamint az óvodapedagógusoknak járó Hegyvidék-pótlék megduplázásáról is határoztak a képviselők.

A parkolási zónahatárok külső, nem fizetős részei vonzzák a parkolási díj fizetését megspórolni vágyó autósokat, akik viszont az ott lakók életét nehezítik meg, hiszen alig találnak maguknak szabad parkolóhelyet. Erre a problémára nyújthat megoldást az önkormányzat új, a helyben lakók parkolási engedélyéről szóló rendelete.

„A zónahatár menti parkolás problémája minden olyan peremkerületet érint, ahol a parkolási övezet nem fedi le a kerület teljes területét” – mondta el a testületi ülésen Pokorni Zoltán polgármester, hozzátéve: áldatlan állapotok alakultak ki az érintett utcákban. A helyzet rendezése érdekében dolgozta ki az önkormányzat azt az új szabályozást, ami alapján egyes útszakaszokon a parkolóhelyek egyharmadát, a nap 24 órájában csak az ott élők használhatják október 15-étől.

A helyben lakók parkolási engedélyéből személyenként egyet, lakásonként pedig legfeljebb kettőt igényelhetnek a kijelölt területen élők. A polgármester hangsúlyozta, hogy az új rendszer kísérleti jelleggel indul el, a tapasztalatok, visszajelzések alapján tovább finomíthatják a szabályokat.

Az önkormányzat a várakozási övezetben tapasztalható parkolási nehézségeken is igyekszik enyhíteni. A parkolási rendelet módosításával az új ingatlanok esetében, amik 2023. november 1-je után kapnak használatbavételi engedélyt és rendelkeznek saját parkolóval, a lakók nem kaphatnak közterületi várakozási hozzájárulást. Ez a rendelkezés mindazokat segíti, akik a parkolási zónában élnek és nincs az ingatlanjukon garázsuk vagy autóbeállójuk.

A társasházi pályázat eddigi, 30 milliós keretösszegét 150%-kal, további 45 millió forinttal megemelte a képviselő-testület. Az idei pályázat több szempontból is kedvezőbb a korábbiakhoz képest: 1,5 millióról 3 millió forintra emelkedett a házanként megítélhető maximális támogatási összeg, továbbá megszűnt a beadási határidő, a keretösszeg kimerüléséig benyújthatják igényeiket a lakóközösségek.

Ismét kiírja az önkormányzat a civil szervezetek közösségfejlesztő programjainak, illetve a helyi sportprogramok támogatását célzó pályázatait. Ezek mellett új pályázatok is meghirdetésre kerülnek: ide tartozik a köznevelési intézmények táborainak, tanulmányi kirándulásainak támogatása; az egyházak, egyházi és cserkész szervezetek támogatása; valamint a XII. kerületi egészségügyi szervezetek által igénybe vehető egészségmegőrzési pályázat.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatra ugyancsak számíthatnak idén is a szociálisan rászoruló, XII. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező felsőoktatási hallgatók, illetve azok, akik a következő tanévben kezdik felsőoktatási tanulmányaikat. A Hegyvidéki Önkormányzat a tavalyi pályázathoz képest másfélszeresére emeli a hozzájárulását, így az ösztöndíjban részesülő fiatalok havi 15 ezer forintot kapnak majd a kerülettől. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezt az összeget várhatóan havi 5000 forinttal fogja kiegészíteni.

Az önkormányzat a társasházi udvarok zöldítésére évek óta kiemelt figyelmet fordít, ennek szellemében indítja el új pályázatát a magaságyások kialakításának támogatására. Az előterjesztő, Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy a pályázaton a kerület sűrűn beépített részein lévő társasházak vehetnek részt, amelyek 50–250 ezer forint támogatást igényelhetnek az ágyásaik kialakításához.

Fonti Krisztina kezdeményezésére duplájára, havi 50 ezerről 100 ezer forintra emelkedik az óvodapedagógusok Hegyvidék-pótléka. Az óvodatitkárok, pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák havi 70 ezer, a konyhai dolgozók és a kertészek pedig 50 ezer forint/hó illetménykiegészítést kapnak. Az alpolgármester megemlítette, hogy több olyan intézkedést is hozott az önkormányzat az elmúlt években, ami az óvodai dolgozók megbecsülését és megtartását szolgálja: ide sorolható egyebek mellett a 13. havi juttatás, a 250 ezer forint értékű cafeteria, valamint a Hegyvidéki Közszolgálati Fecskeházban kedvező feltételek mellett biztosított lakhatási lehetőség is.

A kerület 2023. évi költségvetése kapcsán, az alpolgármester javaslatára a képviselő-testület elfogadta, hogy minden, a Hegyvidéken tartott kutya esetében adjon az önkormányzat maximum 7500 forint összegű támogatást a veszettség elleni védőoltás költségeihez. A támogatás eddig csak az idős, 65 éven felüli gazdák részére járt. A hozzájárulás feltétele az ebösszeírási kötelezettség teljesítése, tehát papír alapon vagy az önkormányzat e-ügyintézési rendszerében mindenkinek regisztrálnia kell a kutyáját.

A képviselő-testületi ülés közvetítése itt tekinthető meg.