Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Energia-veszélyhelyzeti intézkedésekről döntött a képviselő-testület

Energia-veszélyhelyzeti intézkedésekről döntött a képviselő-testület

A sokszorosára emelkedett energiaárak miatti takarékossági intézkedésekről, a rászorulók által igénybe vehető téli rezsitámogatás bevezetéséről, továbbá energia-veszélyhelyzeti alapok létrehozásáról határozott a képviselő-testület a szeptember 22-i ülésén. Arról is döntés született, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, a lebontott Böszörményi úti irodaházak helyén tervezett építkezést halassza el az önkormányzat projektcége. A területen ideiglenesen parkoló, valamint igény szerint közösségi kert létesülhet.

„A háború okozta gazdasági helyzet, az energiakrízis egész Európát, így bennünket is érint. A magyar kormány elég nagy erőket mozgat meg annak érdekében, hogy az átlagfogyasztás alatt lévő családok ebből keveset érezzenek, az önkormányzatnak azonban az áramért és a gázért tizenkétszeres árat kell fizetnie” – vázolta a képviselő-testület elé került energia-veszélyhelyzeti intézkedési javaslatok hátterét Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, az energiaárak emelkedése 2,5 milliárd forintos pluszkiadás jelent az önkormányzat működésében, ezért rangsorolni kell a „fontos és még fontosabb” feladatokat.

A polgármester a legfontosabbnak a bölcsődék és óvodák változatlan fenntartását nevezte, ha ugyanis bezárnának, legalább az egyik szülőnek otthon kellene maradnia, emiatt pedig sokan kiesnének a munkából. A többi intézményben, a kultúra, a sport és a hivatali működés területén ugyanakkor a fogyasztási arányuknál is nagyobb mértékű megtakarításra van szükség, mert csak így lehet előteremteni a bölcsődék, óvodák működésének fedezetét.

A képviselő-testület által megszavazott intézkedéscsomag alapján a MOM Kulturális Központ és telephelyei 2023. január 1-jétől várhatóan három hónapig zárva tartanak (a korszerűbb fűtési rendszerű Kulturális Szalon, illetve a Lóvasút további nyitva tartása ugyanakkor elképzelhető a működési költségek és a kihasználtság függvényében). Január 1-jétől, szintén három hónapra a MOM Sport és a városmajori uszoda is bezár – utóbbi helyszínen, az üzemszünet ideje alatt energiakorszerűsítési munkákra kerül sor.

A polgármesteri hivatal egészét az öt munkanapból csak háromban fogják fűteni – az eddiginél alacsonyabb hőfokra –, két napon pedig csak az ügyeletet ellátó irodákban lesz fűtés. A többi iroda dolgozói ezeken a napokon otthonról fogják ellátni feladataikat.

Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az idősek otthoni gondozásában semmilyen változást nem tervezett az önkormányzat, felmerült ugyanakkor, hogy az aktív idősek számára foglalkozásokat szervező két gondozási központ is tartson szünetet a téli időszakban. Végül arra tett javaslatot, hogy a Németvölgy Gondozási Központ változatlanul tartson nyitva, amely a Normafa Gondozási Központba járó időseket is tudja majd fogadni, amíg annak működése szünetel.

Új támogatási formaként téli rezsitámogatást vezet be az önkormányzat. Ez a korábbi fűtési támogatást váltja fel, havi összege 13 ezer forint lesz (ez öt hónapon át, novembertől márciusig összesen 65 ezer forint támogatást jelent), és az eddiginél szélesebb körben nyújt majd segítséget a rászoruló családoknak és időseknek. A közétkeztetés díjainak, illetve a költségelvű és piaci lakbérek emelésére a tervekkel ellentétben nem ez év őszétől, hanem csak 2023. január 1-jével kerül sor, a költségek növekedéséből adódó pluszkiadásokat az idén még finanszírozni tudja a kerület.

A képviselő-testület az idei költségvetési rendelet módosításával két pénzügyi alapot hozott létre az energiaválság miatt. Az Energia Veszélyhelyzeti Működési Alapba kerül majd az iparűzési adó, a parkolási közszolgáltatás, az építmény- és telekadó, illetve az idegenforgalmi adó többletbevétele, valamint a kamatbevételek többlete, amelyekből az intézményi rezsinövekményt, a gyermekétkeztetés többletkiadásait, a szociálisan rászoruló kerületi lakosok rezsitámogatását, valamint egyéb, rendkívüli kiadásokat, támogatásokat lehet majd finanszírozni. Az Energia Veszélyhelyzeti Fejlesztési Alap bevételi forrását az ingatlanértékesítési bevételek jelentik, ebből további takarékoskodásra lehetőséget adó energetikai fejlesztések valósulhatnak meg.

Miután a Böszörményi úti, leromlott állapotú irodaházak bontása ebben a hónapban befejeződik, a képviselők arról döntöttek, hogy a következő ütemben tervezett építkezést a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetre tekintettel elhalasztják. Pokorni Zoltán az okok kapcsán elmondta, hogy a háború miatt az építőanyagok, valamint a hitelek nagymértékben megdrágultak, és kérdéses az is, hogyan hat majd a kedvezőtlen gazdasági helyzet az ingatlanok iránti keresletre.

A bontást követően sor kerül a szomszédos lakóházak szabadon maradt tűzfalainak szigetelésére, továbbá ideiglenes kerítéssel veszi körbe a területet a projektcég. A területen száz férőhelyes, zúzottkő borítású, ideiglenes parkoló készül, illetve Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára egy közösségi kert is létrejöhet, amennyiben lesz rá igény a környékbeliek részéről.