Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Energetikai fórumot tartottak a kerületi intézmények képviselőinek

Energetikai fórumot tartottak a kerületi intézmények képviselőinek

A Hegyvidéki Kulturális Szalon adott otthont a kerületi intézmények energiamegtakarítását segítő Épületfenntartói Fórumnak. A kivételesen nagy érdeklődésre számot tartó találkozó a 2019 óta rendszeresen megrendezett épületüzemeltetői fórumok sorába illik, témáját az élet, a pillanatnyilag legaktuálisabb kérdések határozták meg.

Rózsa Zoltán a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvény célja nem változott az évek során: lehetőséget biztosítani a beszélgetésre, amely során a környékbeli intézmények képviselői bemutathatják a bevált, jó tapasztalatokat és tanulhatnak, ötleteket leshetnek el egymástól.

forum03

Pokorni Zoltán polgármester úr házigazdaként köszöntötte a résztvevőket és felhívta a figyelmet arra, hogy a jó gyakorlatoknál talán csak a kudarcokból lehet többet tanulni, ezzel bátorítva a résztvevőket az energetikai kihívások mélységeit érintő kiértékelésre, hiszen a sok nyitott kérdést felvető helyzet közös minden érintett számára. Elöljáróban megjegyezte, hogy a kerületi oktatási, kulturális, sport és egészségügyi intézményekben jelenleg folyó monitoring már eddig is sok tanulsággal szolgált, és látszólag egyszerű mégis erőforrásokat felemésztő megoldást igénylő problémákkal szembesítette az üzemeltetőket és az intézmények dolgozóit.

forum07

Természetesen a fórumon energetikai szakértők is segítséget nyújtottak a tudományos és szakmai háttér biztosításában. Gyakorlati kérdésekre összpontosító kiegészítéseket tett Dr. Pálvölgyi Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a BME Innovációs Tanács tagja, aki szakértőként több kerületi fejlesztési projektben is részt vett, így jól ismeri a Hegyvidék adottságait. Az Önkormányzat és intézményei energetikai kérdéseiben hosszabb ideje közreműködő Pannon Építőműhely Kft. munkatársa, Lengyel Kristóf épületenergetikus is releváns, a napi gyakorlatot tükröző szempontokkal gazdagította a beszélgetést.

forum06

A téma időszerűségét mi sem igazolja jobban, mint a kerületben található intézmények jelentős érdeklődése. A fórumon magas szinten képviseltette magát az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a MOM Sport, a Csörsz utcai irodaházak, az ELTE, a KFKI, az Országos Onkológiai Intézet, a Hegyvidék Bevásárlóközpont, valamint a kerületi óvodák többsége. Az energiaválság nem volt tervezhető és nem is lehet külföldi példák alapján megoldani, hiszen minden ország más helyzetben szembesül a kihívásokkal. Ilyenkor felértékelődik az együttműködés és a közvetlen szomszédságban szerzett tapasztalatok megosztása – indokolta a rendezvény szükségességét a házigazda, Pokorni Zoltán polgármester.