Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Emléktáblát avattak Fehér Anna nővér tiszteletére

Emléktáblát avattak Fehér Anna nővér tiszteletére

Mostantól a Cédrus utcai Szent László Közösségi Ház falán elhelyezett márványtábla is őrzi Fehér Anna gyógypedagógus, szerzetes, a Béla király úton működő Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola alapítójának emlékét. Ahogyan az avatóünnepségen Pokorni Zoltán fogalmazott, Anna nővér nem volt könnyű ember, ám a szeretete mindennél nagyobb volt.

 bekeffy_magdolna_pokorni_zoltan02

„A szeretet számára nem egy szentimentális fogalomként létezett, hanem keménykezű, akaratos szeretet volt az övé, ami nem vette figyelembe a kialakult formákat, szokásokat. Inkább újat taposott ki. így hozott létre valamit, ami korábban nem volt, így építette fel az életművét, ami túléli őt” - hívta fe a figyelmet a polgármester hozzáfűzve, hogy a gyerekek érdekében minden nehézséget vállalt, nem ismert lehetetlent. Egyfajta forradalmár volt, aki rengeteg gyermeknek teremtett otthont, és mentette meg őket.

Amit ránk hagyott, felbecsülhetetlen érték - tolmácsolta a betegsége miatt távol maradó Fonti Krisztina gondolatait Jeneiné Kisszebeni Zsófia. Ahogyan az alpolgármester fogalmazott, Fehér Anna nővér élete példázat, iránymutatás mindazok számára, akik keresik a jót, keresik a helyes utat. A szerzetes nővéri hivatást választva gyógypedagógusként életét teljességgel a látássérült gyerekek nevelésének szentelte. Egy igazi közösséget, egy nagy családot épített az általa alapított Batthyány László gyermekotthonban, amit élete végéig vezetett.
Az otthon alapításakor Szent Teréz anya levélben biztosította támogatásáról, Anna nővér pedig a szeretetéből és a gondoskodás tudásából épített olyan erős várat, ami biztonságot adott, és ad a mai napig az ott élő gyerekeknek. Erre a szolgálatra tette fel az életét, hogy önzetlenül, elkötelezetten segítsen.

Tűzön, vízen át küzdött azokért, akik számára a legfontosabbak voltak, a gyerekekért. Akiknek otthont és biztonságot, nagyon sok szeretetet, reményt és hitet adott. Olyan sokat, hogy halála után is erőt meríthetnek belőle. Egyúttal tágabb közösséget épített a Hegyvidéken, a Svábhegyen azokból, akik szerették, támogatták, segítették áldozatos munkájában. Ezt a szeretetteljes munkát ismerte el Ferenc pápa is, amikor tavaly személyesen látogatott el a Batthyány László gyermekotthonba.

„Anna nővért a covid ragadta el tőlünk, hiánya a mai napig fáj mindnyájunknak. A fájdalmat azonban kicsit talán enyhíti a tudat, hogy ismerhettük őt. Aki fényt hozott a homályba, ahogyan egy róla szóló írás címe pontosan fogalmazott, valóban fény volt ő, mert amit végzett az szent tevékenység.

Ezt hirdeti az emléktábla és emberi nagyságára is felhívja a figyelmet, hogy ne csak mi őrizzük őt meg az emlékezetünkben, akik szerettük őt, hanem az utánunk jövők is ismerjék meg Fehér Annát” – zárta sorait Fonti Krisztina.

A beszédeket követően Békeffy Magdolna, a Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvány elnöke és Pokorni Zoltán leplezte le az emléktáblát, amelyet Kocsis István atya áldott meg. A Szent László plébánia vezetője kiemelte, hogy Anna nővér küszködött a sötétséggel, és mégis világoság volt körülötte. Biológiai látása egyre rosszabbodott, de a fény benne egyre jobban kigyúlt.

istvan_atya01

Krisztus szeretete sürgette, igazán arról lehetett megismerni, hogy szeretettel volt mindenki iránt. Tudott a gyerekek mindene lenni, pótolni a családot. De nemcsak a gyerekeknek, hanem mindenkinek a mindene volt, mindenkivel törődött, mindenki anyja volt egy személyben.

kemenes_es_istvan_atya01

„Az emléktábla egy jel. Hogy akik ismertük, ha éppen erre járunk, mindig jusson eszünkbe, de főleg azoknak egy jel, akik nem ismerték őt közelebbről, hanem csak a hírét hallották. Hogy nézzenek utána, ismerjék meg azt a szerzetest, azt a kedves nővért, aki Krisztusnak szentelte életét. És aki megvalósította, amit Jézus mondott, hogy amit a legkisebbeknek tesztek, azt nekem teszitek” – hangsúlyozta Kocsis István, aki szerint egyetlen egy dolog van az életünkben, ami fontos, az pedig a szeretet a továbbadása, és ezt a példát köszönjük Anna nővérnek.

emlektabla01