Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

AZ EMBEREKNEK JÓ BULI, AZ ÁLLATOKNAK SZENVEDÉS

AZ EMBEREKNEK JÓ BULI, AZ ÁLLATOKNAK SZENVEDÉS

Kevés feleslegesebb dolog van, mint szilveszter idején petárdákat robbantgatni, fütyülős, vagy éppen dumbum rakétákat a levegőbe lövöldözni. Főleg lakókörnyezetben, az utcákon, tereken, egymás lábai mellé célozva, a többiek és a saját magunk testi épségét is veszélyeztetve.

Háziállataink ugyan nem mulatnak velünk, de nekik még többet árthatunk. Akár pánikot is okozhatnak náluk az önfeledt vigadozáskor használt eszközök hang- és fényhatásai. Zavarodottságukban elszökhetnek, elkóborolhatnak, és az is előfordulhat, hogy félelmükben agresszívvé válnak.

Fokozott felelősség hárul tehát ilyenkor a gazdikra, akik megfelelő óvintézkedésekkel sokat segíthetnek kedvenceiknek. A „leghangosabb” időszakokra érdemes megfelelő, nyugodt, az utcától a lehető legmesszebb lévő helyet biztosítani nekik, például egy belső szobát, vagy legalább az előszobát, egy elszigeteltebb udvarrészt, esetleg a garázst. Minden eshetőségre felkészülve akár nyugtatószerről sem árt gondoskodni. Jó, ha az esti sétát korábbra időzítik, és természetesen mindenképpen pórázon vezessék az állatokat.

A kötelező mikrochip legyen a gazda adataival beregisztrálva, emellett az ebekre és a macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a tulajdonos neve, címe és telefonszáma. Ha a kutya mégis eltűnik, sajnos a legtöbb esetben nem talál haza magától. Ilyenkor vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhellyel, és minél előbb menjünk el a helyi ebrendészeti telepre is, az utcán talált állatokat ugyanis ennek a szakemberei fogják be. Az állatvédő szervezetek pedig további jó tanácsokkal láthatnak el minket a kereséssel kapcsolatban.

Persze a legjobb lenne inkább megelőzni a bajt, és petárdák, egyebek nélkül ünnepelni. Minden kétséget kizáróan akkor is felkel majd a nap, és rendben elkezdődik az új év.

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.