Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

'Az elűnt idő nyomában'

"Az eltűnt idő nyomában"

A Hegyvidék építészeti örökségéről nyílt vándorkiállítás szeptember 23-án a Hegyvidéki Önkormányzat földszinti folyosó galérián. A Budapesti Városvédő Egyesület és az egyesület XII. kerületi csoportja a Hegyvidéki Önkormányzattal közös tárlatának megnyitóját a járványhelyzetre tekintettel, az önkormányzat előtti téren rendezték.


kiallitas01

Példásan helyreállított műemléképületeinek bemutatása mellett a megmentésre váró épületek, védett villák, egykori intézmények sorsának ismertetésére vállalkoztak a kiállítás létrehozói: Beöthy Mária építész, Surányi András képzőművész, a Városvédő Egyesület elnöke, a táblák fotóanyagának készítői Ráday Mihály, tiszteletbeli elnök, Rosch Gábor építész és Puha Titusz helytörténész; a kutatási anyagokat Bognár Gábor művészettörténész állította össze. Csepreginé Volosinovszki Mária, Oktatási és Közművelődési irodavezető köszöntője után a városvédő Ráday Mihály beszélt arról, mennyire fontos, hogy bemutassuk, megismerjük és megőrizzük értékeinket.

beothy_pokorni01

Pokorni Zoltán polgármester, a kiállítás védnöke beszédét a büszkeségekkel kezdte: ilyenek például az utóbbi időben helyreállított Barabás Villa, a Zugligeti Lóvasút végállomás, a Zugligeti általános iskola bővítése a Fácán vendéglő átépítésével. Ezután megemlített néhány tervben, illetve folyamatban lévő felújítást, mint a Fácán vendéglő háta mögötti másik Hild-épület, amelyben a tervek szerint a Szépművészeti Múzeummal együttműködve Aba-Novák múzeumot rendeznek majd be. Vannak ingatlanok, amelyekről nem tudni még, milyen funkció menti meg a sorsukat; ilyen a lassan 30 éve üres, elhanyagolt Isten szeme fogadó is. Példák mutatják, hogy a 21. századi funkció nem fér el a régi, 19. vagy 20. századi épületben, minden jel szerint beépítési lehetőséget kell nyújtani a tulajdonosoknak a felújításért cserébe. „Legyen motivált a helyreállításában, ugyanakkor ne tegye tönkre a meglévő kertet, az értékes zöld területet. Remélem, hogy az itt bemutatott, megmentésre érdemes épületek felújításakor sikerül megtalálni az érzékeny egyensúlyt.” – zárta szavait.

barabas_villa02

„Tekintsünk vissza a varázslatos épületek hajdanvolt élettörténetére! Mindegyik villa titkokat őriz!” – hívta időutazásra a megnyitó közönségét Beöthy Mária, a BVE XII. csoport vezetője. A tablókat bemutató előadását sajnos az eső félbeszakította. A kiállítást október 13-ig ügyfélfogadási időben: hétfőn 13-17:30-ig, szerda: 8-16-ig, péntek: 8-12:30-ig meg lehet tekinteni a Hegyvidéki Önkormányzat földszinti folyosó galériáján (1126 Bp., Böszörményi út 23-25.)

Ezután Beöthy Mária még két helyen mutatja be az anyagot: a Hegyvidék Galériában (1126 Bp., Királyhágó tér 10.) október 14-én 18 órától, (a programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a MOMKult jegypénztárában, illetve a Hegyvidék Galériában lehet.) Október 21-étől 3-4 hétig látható a kiállítás a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Gyűjteményi épületében (1121 Bp., Zugligeti út 64.), ahol a tablók bemutatására október 28-án 17 órakor kerül sor. Remélhetőleg a későbbiekben a Városmajori Gimnáziumban és a Zugligeti Általános Iskolában is kiállításra kerülhet az anyag – ahogyan eredetileg tervezték.

szd