Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Díjakat adtak át a szociális szféra dolgozóinak

Elismerések a gondoskodásért

1997-ben a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amit a társadalmi megnyilvánulásaként azóta világszerte ünnepelnek. Hegyvidék önkormányzata már 16 éve kerületi szinten is köszönetet mond ezen a napon a segítőknek, az ünnepség pedig alkalmat ad arra is, hogy a képviselő-testület által alapított díjakkal és polgármesteri oklevelekkel ismerje el a szociális és gyermekjóléti ágazat dolgozóinak valóban áldozatos munkáját.

A hagyományoknak megfelelően idén is a MOM Kult adott otthont az ünnepségnek, amelyen Fonti Krisztina szólt a meghívottakhoz. Mindenekelőtt elmondta, hogy a kerületi szociális ágazatban közel kétszázan dolgoznak. Ők azok, akik gondoskodnak a bajbajutottakról, a rászorulókról, a hátrányos helyzetűekről, méghozzá az emberi méltóságot mindenkor szem előtt tartva.
Az alpolgármester kifejtette, hogy az önkormányzat számára prioritás az idősekről való gondoskodás. Ezért csatlakoztak a kormány gondosóra programjához a nyár elején, és írt levelet az alpolgármester és Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidék közel 15 ezer 65 év feletti polgárának. Ebben a levélben az önkormányzat felajánlotta, hogy segít a regisztrációban, házhoz viszik az okoseszközt és be is üzemelik azt.
Mostanáig mintegy 1500 regisztrációban segédkeztek és 1200-an már meg is kapták gondosórájukat. Fonti Krisztina kiemelte, hogy az önkormányzat segítő kezet nyújt a demenciában szenvedőknek. Ennek szellemében alakították át a Normafa Gondozási Központot úgy, hogy az itt működő idősklubbot a demenciával élők is látogathassák. Az önkormányzat célja, hogy demenciabarát településsé váljon a kerület, ezt a WHO ajánlásait megfogadva lehet elérni. A lényeg, hogy a demencia, mely ma már népbetegség, ne legyen tabu. Elsőként érzékenyítő tanfolyamokat, felkészítéseket szerveznek azoknak, akik találkozhatnak demenciával élő idősekkel. A kurzusok hozzájárulnak ahhoz, hogy a résztvevők, kezdetben a kerületi rendőrök, gyógyszerészek, boltosok, rendészek, felismerjék a demens embereket és tudjanak tenni értük.

fonti_krisztina02

A másik fontos csoport a gyermekes családok, a kerület pedig büszke arra, hogy mind a négy önkormányzati bölcsőde rendkívül népszerű.
Manapság sajnos a bölcsődés korú gyerekek körében is gyakorta szükséges a korai fejlesztés, ezt az ellátást még szélesebb körben fogja a jövőben az önkormányzat biztosítani. Jól működik az izlandi modellprogram, mely egy gyermekvédelmi prevenciós kezdeményezés. Első körben a Városmajori óvoda és a Zugligeti Bölcsőde csatlakozott, a jövőben újabb intézmények bevonása várható.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb probléma a drogfogyasztás, míg régebben ez egy drága szenvedély volt, jelenleg a szintetikus kábítószerek sokkal olcsóbbak, bárki számára kifizethetők. Sajnos, a probléma a diákokat is érinti, az önkormányzat ezért egy felmérést indít a szülők és gyerekek körében a kerületi szakemberek részvételével.
Végezetül megköszönte a fejlesztő napköziotthon munkáját, ahol magas színvonalon zajlik a sérült fiatalok gondozása.

Az elismerő szavakat követően Derzsi György előadóművész szórakoztatta a közönséget, majd sor került a kerületi elismerések átadására.

derzsi_gyorgy01

A képviselő-testület döntése értelmében idén a Szociális Ellátásért Díjat Nyitrai János gépkocsivezető kapta, a Hegyvidéki Szociális Központban végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Nyitrai János 1998 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén gépkocsivezetőként és anyagbeszerzőként. Munkáját mindvégig megbízhatóan végezte, a koronavírus járvány időszakában az ételkiszállításban, majd a menekültsegítésben is nagy szerepet vállalt.

Gyermekjóléti Alapellátásért Díjban részesült Bróder Ilona, aki segítői tevékenységét 2006-ban kezdte meg a Bicebóca Alapítványnál, két évvel később került a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kötelékébe. Itt gazdasági koordinátorként az intézmény sokszor láthatatlan, de rendkívül fontos gazdasági és munkaügyeit gondozza. A covid idején, míg mások munkájuk egy részét otthonukban végezhették, ő minden nap bent volt a munkahelyén. Idén áprilisban nyugdíjba vonult.

A kerületért végzett színvonalas szakmai munkájáért Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa dr. Martinovichné Debulay Bianca. A szakember 2012 szeptemberétől dolgozik a Fejlesztő Napközi Otthonban terápiás munkatársként, végzettsége szerint szociálpedagógus. Napi gondozási faladatai elvégzése mellett a kézműves foglalkozások (agyagozás) vezetője is. Az általa vezetett foglalkozásokon készült tárgyak ünnepek alkalmával a családokhoz, illetve az önkormányzat által szervezett adventi vásárba kerülnek.

Ugyancsak Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott a Krisztinavárosi Bölcsödében tevékenykedő Bán Edit. 2015 júliusa óta dolgozik az intézmény konyhájában, ételeiben hűen tükröződik a főzés iránti szeretete. Munkájában példamutató alázatot tanúsít, munkahelyével szemben kimagaslóan lojális.

Végezetül nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Bodnár Zoltánt és Erdei Sándornét a Krisztinavárosi Bölcsőde munkatársait, valamint a Zugligeti Bölcsődében 40 évet dolgozó Nagy Lászlónét.

kituntetettek02