Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Elindul az EU által támogatott CLIMAAX projekt kerületi programja

Elindul az EU által támogatott CLIMAAX projekt kerületi programja

Aláírásra került a támogatási szerződés, amelyre Zöld Iroda munkatársai sikeresen pályáztak, így elindulhat a XII. kerületben a CLIMAAX projekt. A projekt megvalósítását az EU 163.400 € összeggel támogatja.

A CLIMAAX programról röviden:

Az éghajlatváltozás számos új kockázatot jelenthet a települések életében. Ilyenek például a hirtelen lezúduló csapadék okozta veszélyek vagy a hőség okozta károk, melyek egyaránt sújthatják a lakosságot, a természeti és az épített környezetet. Ezeknek a kockázatoknak a felmérése, a kezelésükre való felkészülés nagyon fontos, amely a települési önkormányzatok, az érintett szakmai és hatósági szervezetek, a civil szervezetek és a lakosság felkészültségét igénylik.

A CLIMAAX projekt (CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX) a Horizon Europe program keretében pénzügyi, elemzési és gyakorlati támogatást nyújt az éghajlatváltozáshoz köthető veszélyhelyzetek kockázatkezelésének javításához. Ehhez a Katalán Egyetem egy adat-alapú kockázatmenedzsment módszertant és eszköztárat dolgozott ki, melynek tesztelésére a Hegyvidéki Önkormányzat MARCAdapt (Managing Risks towards a Climate Adaptive Hegyvidék) című projektjével sikerrel pályázott.

A projektben klímaszakértő és adattudós szakemberek bevonásával először megismerjük a CLIMAAX eszköztárat, majd az elérhető adatok segítségével, széleskörű szakmai és intézményi együttműködéssel kockázatmenedzsment akciótervet dolgozunk ki a kerületre. A klímaváltozás jelentette kockázatok kezelésében a lakosságra jelentős szerep hárul, ezért a projekt keretében igyekszünk minél több ismeretet átadni a kerületi lakóknak, interaktív programok szervezésével felkészíteni a gyerekeket és a felnőtteket is arra, hogy miként csökkenthetők az éghajlatváltozás okozta kockázatok települési szinten.

A CLIMAAX programról angol nyelven részletesebben a https://www.climaax.eu/ linken lehet tájékozódni.