Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

dij

Díjat nyert a Méhbarát Kerület Program

A Hegyvidéki Önkormányzat közösségfejlesztési kategóriában kapott értékes elismerést a Településfejlesztési Szövetség pályázatán. Az összefonódó kerámiakezeket ábrázoló díjat Pokorni Zoltán polgármester vette át 2021. július 6-án.

dij

A Magnet Házban tartott díjkiosztón a szövetség elnöke, Szebeni Dávid hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést, amellyel 2020-as önkormányzati projekteket versenyeztetnek. Meglátása szerint a példaértékű kezdeményezések elismerésével lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szakma megismerje az országban folyó településfejlesztési erőfeszítéseket és ötletet merítsen a leginnovatívabb projektekből.

A városfejlesztés napi feladataiban is évtizedes gyakorlattal rendelkező Dr. Tas Krisztián, elnökségi tag arról beszélt, hogy változtatni kell a beruházás-központú szemléleten. Nyilvánvaló, hogy egy építési beruházás látványos, de az üzemeltetés évtizedei alatt a ráfordítások felülmúlják a kezdeti költségeket. A legszerencsésebb, ha már a tervezőasztalon érvényre jut a szolgáltatás, azaz a hosszú távú használat megközelítése. Ez biztosítja, hogy a fejlesztések szervesen beleolvadnak a közösségek életébe. Mert a közösség több mint a lakosság, a közösséget a lokálpatriotizmuson alapuló ezernyi láthatatlan szálat szövő mindennapi belső kohézió tartja össze.

dijatado02

A szegedi egyetem kutatóit is magában foglaló zsűri döntése alapján a díjazottak között főleg újszerű, emberközpontú projektek sorakoztak. A teljesség igénye nélkül kiemelhető például a BP Fatár okoseszközökre fejlesztett alkalmazás, amely a főváros növényállományának és parkjainak részletes – és nyilvános – katasztere. Több fővárosi kerület kapott elismerést a helyi lakosok önkéntesen felajánlott szolgálatait a virtuális térben koordináló alkalmazásokért. Ezeken keresztül például az idősebbek találhattak segítséget bevásárláshoz, gyógyszer-kiváltáshoz, a fiatalok pedig a fejtörést okozó iskolai feladatok megoldásához. De akadt a hagyományos vásárokat kiszolgáló modern infrastruktúra kialakításáért megítélt díj és olyan kezdeményezés is, amely egy hátrányos helyzetű kistelepülés etnikai mozaikjából épített fel gazdaságilag is életképes közösséget.

pokorni_zoltan_greczi_gergely03

A Hegyvidéki Önkormányzat pályázata, a Méhbarát Kerület Program méltatása során elhangzott, hogy a zsűri tetszését különösen a hálózatépítés sikere és a lakosság bevonása nyerte el. A globális jelenségekre, mint a biodiverzitás csökkenése és a beporzók ritkulása, a hegyvidéki Zöld Iroda programja sikeres helyi válaszokat adott. Az elért eredmények fenntarthatóságát pedig az iskolai oktatóprogramok, a lakosság széles rétegeit részére szervezett séták, a tanösvény, a közösségi méhészkedés és még megannyi elem biztosítja.

Pokorni Zoltán polgármester a díj átvétele után hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a méhlegelők és kaszálásuk aktuálpolitikai kérdéssé vált és rendere felbukkan a napi hírfolyamban, ez a program nem a vakszerencse, hanem az éveken át tartó folyamatos munka eredménye. A kerületben élő mókusokkal könnyű együtt élni, a télen felbukkanó vaddisznókat még szokjuk, a fullánkjuk miatt respektált rovarokkal pedig ép a most díjazott program segítségével barátkozunk. Az ismeretátadás számtalan formája és a szemléletformálás útján juthatunk el oda, hogy a beporzókra, mint hasznos és nélkülözhetetlen hegylakókra tekintsünk.