Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Cziffra György Fesztivál majdnem kinőtte a Hegyvidéket, de az otthona itt van

A Cziffra György Fesztivál majdnem kinőtte a Hegyvidéket, de az otthona itt van

2024. január 18-a és február 25-e között immáron kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. A legendás magyar zongoraművészre emlékező, a XII. kerülethez ezer szálon kötődő programsorozat sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán polgármester megjegyezte, hogy a fesztivál az elmúlt években majdnem kinőtte a Hegyvidéket – de szerencsére csak majdnem, hiszen a programok többségének ezúttal is kerületünk ad otthont.

Balázs János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal elismert zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője a polgármester szavaira visszautalva elmondta, a szervezők mindig is a fesztivál bázisaként, otthonaként tekintenek a Hegyvidékre. A fesztivál névadójáról Balázs János úgy fogalmazott: Cziffra György a szó legnemesebb értelmében elmosta a műfaji határokat, mindig „cziffragyörgyösen” játszott, önmaga leglényegét, esszenciáját adva. Ezért választották utóbbi szót, azaz az esszenciát a most következő fesztivál jelszavának.




A műfajok, művészeti ágak keveredése a programkínálatban is tükröződik, így minden érdeklődő megtalálhatja benne a számára legérdekesebb rendezvényeket. Balázs János például Gubik Petra színművésszel, énekesnővel közösen ad egy műfaji értelemben nehezen behatárolható zenés-prózás estet, de ugyancsak érdekesnek ígérkezik a Cziffra és a kommunista hatalom konfliktusát taglaló, „Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra Görgy és az állambiztonság” című kiállítás is. A program részét képezi továbbá – a teljesség igénye nélkül – filmvetítés, az immáron hagyománynak tekinthető Bárest, valamint több képzőművészeti kiállítás is.


gubik_petra_balazs_janos01


A klasszikus zene természetesen ezúttal is főszerepet kap. A fesztivál kiemelt eseménye, egyben alighanem legnagyobb zenei vállalása a négy Rachmaninov-zongoraverseny két részletben történő műsorra tűzése. Balázs János február 10-én és 25-én tiszteleg ily módon az orosz romantikus zeneszerző emléke előtt. A négy zeneművet azok nehézsége miatt egyesek a zongoraművészet Mount Everestjének tekintik – nem csoda tehát, hogy Balázs János „csúcstámadása” nemzetközi érdeklődésre is számot tart.

Besszer Szilvia igazgató a Cziffra Fesztivál jószolgálati missziójára hívta fel a figyelmet: A Méltóság hangja címet viselő nyitókoncert teljes jegybevételét a Hospice Ház javára ajánlják fel a szervezők. A január 18-án a Müpában megrendezendő eseményen közreműködik többek között Miklósa Erika, Halász Judit és Kovács Kati is.

A jótékonyság mellett a fiatalok megszólítása, felkarolása is a fesztivál egyik fontos célkitűzése. A program része például egy kifejezetten kisgyermekeknek szóló koncert is, de a fiatal felnőttekről sem feledkeztek meg a szervezők: számos feltörekvő művész számára biztosítanak színpadi bemutatkozási lehetőséget, de különböző ösztöndíjakkal, pályázatokkal is segítik kibontakozásukat.


balazs_pokorni_besszer_becze02


Ha már fiatalok: február 17-én szólóestet ad a Zeneakadémián a még mindig csak 18 esztendős Kevin Chen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021-es győztese.

A kanadai csodagyerek egyébként videóüzenetet is küldött a sajtótájékoztatóra, csakúgy, mint Olga Kern orosz-amerikai zongoraművésznő és Keller András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, karmester.

Az esemény végén Balázs János és Gubik Petra adtak ízelítőt leendő estjükből.