Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A cél, hogy a Hegyvidék olyan biztonságos maradjon, mint most - A droghelyzetet feltérképező iskolai kérdőív készül

A cél, hogy a Hegyvidék olyan biztonságos maradjon, mint most - A droghelyzetet feltérképező iskolai kérdőív készül

Az újabb és újabb, olcsón elérető, ám kiszámíthatatlan hatású drogok terjedése rendkívüli veszélyeket rejt az iskoláskorúak számára, akik egyre fiatalabb korban próbálják ki a különböző tudatmódosító szereket. A droghelyzet pontos felmérése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat egy átfogó kábítószerügyi felmérést tervez a XII. kerületi középiskolások, illetve a 7-8. évfolyamos általános iskolások és a szüleik körében.

A felmérés tartalmát az önkormányzat által meghirdetett Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon (KEF) vitatták meg a résztvevők, köztük a rendőrség, a kerületi iskolák és gyermekotthonok, a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint más, a fiatalokkal kapcsolatban álló szervezetek képviselői. A tanácskozáson a KEF vezetője, Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy a kérdőívekre adott válaszok tükrében fogják majd látni, milyen további felvilágosító tevékenységre, illetve segítségnyújtási formákra van még szükség.

forum03

Fonti Krisztina az ülést követően a sajtónak úgy fogalmazott: „Azért (is) szeretek a Hegyvidéken élni, mert biztonságos, és azért dolgozom, hogy ez így is maradjon. Van egy fiam és egy lányom, és bár már felnőttek, tudom, milyen érzés kamaszgyerekek, „kisfelnőttek” édesanyjának lenni. Tudom, hogy a féltés milyen meghatározó szülői érzés, de tudom azt is, hogy a kíváncsiság milyen erővel tudja befolyásolni a fiatalok döntéseit. Azt az utat keressük, amely e kettőt összeköti, hogy megvédhessük gyermekeinket. Például a kábítószerektől.”

Az önkormányzat a Drogkutató Intézetet kérte fel az anonim kérdőívek összeállítására. Téglásy Kristóf, az intézet stratégiai igazgatója a KEF ülésén arról beszélt, hogy általában 14 éves koruk körül próbálják ki először a drogokat a fiatalok, de vannak, akik már ennél is hamarabb válnak szerhasználóvá, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a felvilágosítást.

teglasy_kristof01

Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője szerint a drogterjesztés nem jelent számottevő problémát a Hegyvidéken, nincs információjuk arról, hogy itt nagyobb gócpont lenne. A fiatalok ezzel együtt könnyen hozzá tudnak jutni a különböző szerekhez – ezeket főleg Pesten szerzik be, vagy az interneten rendelik meg –, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre: 7. osztálytól felfelé rendszeresen tartanak figyelemfelkeltő előadásokat, beszélgetéseket a diákoknak, valamint a tanároknak és a szülőknek is.

forum06

„A hírek és a mindennapi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felszín alatt, a kábítószerek piacán meghatározó változás zajlik éppen. Egy ilyet már átéltünk a 90-es években, amikor a drogok először megjelentek Magyarországon. Akkor azonban még nehezen hozzáférhetőek és drágák voltak, most viszont már olcsón és széles körben elérhetőek” – figyelmeztetett a fiatalokra különösen veszélyes helyzetre Pokorni Zoltán polgármester.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai a polgármester összegzése szerint egyetértenek abban, hogy a terjesztés elsősorban jogi, rendőrségi problémának, míg a fogyasztás, illetve a megelőzés alapvetően pedagógiai kérdésnek tekinthető. Erre tekintettel minden szereplőnek, az önkormányzatnak, az oktatási intézményeknek és a szülőknek is össze kell fogniuk.

„Elsőként a probléma mélységét, nagyságát kell azonosítani. Ennek ismeretében tudjuk megfelelően alakítani a segítő-támogató pedagógiai eszközeinket” – mondta el Pokorni Zoltán, kiemelve azt is, hogy a kérdőívek kitöltése teljesen anonim lesz, ezek feldolgozását, kiértékelését a Drogkutató Intézet fogja végezni.