Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Bemutatták a szántódi tábor fejlesztésének terveit

Bemutatták a szántódi tábor fejlesztésének terveit

Hamarosan teljes egészében megújulhat az önkormányzat szántódi tábora, a fejlesztés koncepciótervét részletesen bemutatta a terveket jegyző építésziroda a képviselő-testület ülésén. A közgyűlésen a lakbérrendelet és a parkolási rendelet módosítása is napirendre került.

A XII. kerület szántódi táborában évről évre iskolások százai kapnak lehetőséget a Balaton-parti vakációra. A tábor infrastruktúrája, különösen a gyerekek elhelyezését biztosító, az 1980-as években készült faházak állapota leromlott, ezért az önkormányzat koncepciótervet készíttetett a népszerű pihenőhely komplex megújítására.

A vázlatterveket jegyző Triskell építésziroda munkatársa, Turi Gergő a testületi ülésen arról beszélt, hogy a régi, különálló faházak helyett új, sorházszerűen egymás mellé kapcsolt, könnyűszerkezetű lakóegységek készülnének, ezekben 8-10 fős, nagy légterű szobákat alakítanának ki a gyerekeknek. A jelenlegi, lapos tetős főépületben, ráépítéssel hat újabb szoba jönne létre, továbbá korszerűsítenék a meglévő étkezőteret, konyhát és a mosdókat. Új attrakcióként egy oldalról nyitott, csűrszerű ház épülne, ami mászófallal, pingpongpályával és egyéb, közösségi programok megtartására alkalmas területekkel kínál majd komfortos teret a táborozóknak esős időben, illetve a legforróbb napszakokban, amikor mindenki a hűvösebb, árnyékos helyeket keresi.

A gyerekek számára rendelkezésre álló férőhelyek száma nem változik, a továbbiakban is 110 diákot tudnak majd egyidejűleg fogadni, viszont sokkal magasabb minőségű, jobban használható lesz a tábor – mondta el Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész. Pokorni Zoltán polgármester pedig Vadász Gábor képviselő (Momentum) kérdésére arról szólt, hogy a diákok szállása nem lesz fűthető, mivel ezekre télen nincs igény, így nem lenne értelme a jóval nagyobb anyagi ráfordításnak.

Módosította a képviselő-testület az önkormányzat lakbérrendeletét, ennek alapján a költségelven, valamint a piaci alapon bérbe adott lakások díja 10%-kal emelkedik 2022. szeptember 1-től. A 2013-ban megállapított szociális lakbérek mértéke nem változik.

A várakozási övezetben lakók parkolási nehézségeinek enyhítése érdekében két fontos kérdésben is döntött a testület: kezdeményezi a fővárosnál a jelenleg 440 forintos parkolási óradíj 550 forintra emelését, a XII. kerület parkolási rendeletét pedig akként módosítja, hogy a 2022. szeptember 1-je után használatba vett, új lakások után – ahol a jogszabály előírja a saját parkolóhely létesítését – ne lehessen kiadni kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulást.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a helyben lakók parkolását segítendő már benyújtottak a fővárosnak egy javaslatcsomagot, ami alapján a pakolóhelyek egyharmadát kizárólag az ott élők használhatnák esténként. Az úgynevezett rezidens parkolás rendszere már több pesti kerületben is elindulhatott, a főváros azonban a XII. kerület esetében erre mindeddig nem adott engedélyt.

A képviselő-testületi ülés közvetítése megtekinthető itt: https://www.hegyvidek.hu/aktualis/hirek/kepviselo-testuleti-ules-220526