Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Bemutatkoztak a hegyvidéki óvodák

Bemutatkoztak a hegyvidéki óvodák

A járvány miatti, kétéves kényszerszünet után ismét megtartotta az önkormányzat az Óvodakóstolgató című rendezvényét. A fórumon részletes tájékoztatást kaptak a szülők a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról és a hegyvidéki óvodákról.

„Ha betartjuk azt a szabályt, hogy a hegyvidéki óvodák alapvetően a Hegyvidéken lakó polgárok gyermekeit látják el, akkor el tudunk helyezni mindenkit. Majdnem mindenkit oda, ahová jelentkezik” – jelentette ki Pokorni Zoltán polgármester a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megrendezett tájékoztató fórumon. Előfordulhat néhány esetben – tette hozzá –, hogy a kiválasztott óvodába nem tudják felvenni a gyermeket, de máshol mindenképpen helyet biztosítanak neki.

A polgármester azt ajánlotta a szülőknek, nézzék meg az óvodákat, és figyeljék meg, hol érzi jól magát a gyermek. Ám ne rá bízzák a választást, hiszen a döntés felelőssége a szülőké, akik „ha biztosak abban, hogy jól döntöttek, akkor a gyereknek is biztosan jó lesz.” Pokorni Zoltán szerint az óvodakezdés, az elszakadás nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is nehéz, de megbízhatnak az intézményekben, mert „mindegyik hegyvidéki óvoda kiváló”.

forum03

„Azok a gyermekek óvodakötelesek szeptember 1-jétől, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket. Ha szülők nem szeretnék a gyermeküket négy éves koráig óvodába íratni, erre vonatkozóan, április 15-éig kérvényt kell benyújtaniuk a kormányhivatalhoz” – ismertette Fonti Krisztina alpolgármester a hatályos törvényi szabályozást. Kitért rá, hogy akik szeptember 1-jét követően töltik be a harmadik életévüket, azok esetében, ha van szabad férőhely, évközi beiratkozás lehetséges. Ehhez érdemes regisztrációs kérelmet benyújtani, hogy az önkormányzat előre tudjon kalkulálni az évközi beiratkozási igényekkel.

Az alpolgármester megerősítette, jól állnak a férőhelyekkel, köszönhetően annak, hogy a korábbi években számos fejlesztés történt. 2009-ben megalapították a Hegyvidéki Mesevár Óvodát, 2014-15-ben kibővítették a KIMBI-t és új tagóvodája lett az Orbánhegyi Óvodának, 2021-ben pedig az önkormányzat átvette a Művész úti Óvoda fenntartását. Ez utóbbi intézménynek nincs körzete, viszont egy csoportban biztosítja a külön nevelhető, autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek fejlesztését. Jelenleg az önkormányzat fenntartásában tíz óvoda 64 csoportja foglalkozik a hegyvidéki gyerekekkel.

„Népszerűek a hegyvidéki óvodák, emiatt az elmúlt másfél évtizedben sokat küzdöttünk azzal, hogy nem csak az itt élő szülők szeretnék ide íratni a gyermeküket” – jegyezte meg Fonti Krisztina. Mint mondta, időről időre találkoznak azzal, hogy egyesek csak az óvodai felvétel érdekében jelentkeznek be egy XII. kerületi címre. Az ilyen próbálkozásokat azonban az önkormányzat ki tudja szűrni, mivel ellenőrizheti, hogy a család életvitelszerűen tartózkodik-e a megjelölt címen.

forum11

„Május 8-12. között, az önkormányzat e-ügyintézési rendszerében történik majd a beiratkozás” – tájékoztatta a szülőket Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Közölte, hogy a jelentkezéskor elektronikusan csatolni kell a gyermek és a szülő személyazonosításra alkalmas igazolványát, lakcímkártyáját, illetve ha a gyermek nem magyar állampolgár, a szülőnek igazolnia kell, milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon. Sajátos nevelési igény esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság javaslatát szükséges mellékelni.

A beiratkozás kapcsán Gyurkovics László, az anyakönyvi és ügyfélszolgálati iroda vezetője elmondta, hogy az e-ügyintézési rendszerbe az Ügyfélkapun keresztül, vagy az önkormányzat ügyfélszolgálatán történő regisztrációt követően lehet belépni. A jelentkezési lap kitöltése során a rendszer automatikusan jelzi, ha egy rovatot valaki elfelejt kitölteni.

Az irodavezető arról is szólt, hogy az óvodai nyílt napokat más-más időpontban tartják meg, így a szülők akár az összes intézményt végig tudják látogatni. „A nyílt napra való jelentkezés nem kötelező, senki sem élvez előnyt a részvétellel, ez egy lehetőség a családoknak” – magyarázta.

normafa_ovoda05

Az óvodakezdés érzelmileg megterhelő időszakának megkönnyítése érdekében Balogh-Simai Edit, a XII. kerületi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője adott néhány hasznos tanácsot. Mint mondta, még a kezdés előtt érdemes elsétálni az intézményhez, bejárni az épületet és környezetét, és sokat segíthet az is, ha meg lehet ismerkedni a leendő ovistársakkal. Fontos, hogy a szülő bízzon az óvodában, ha ugyanis aggódni kezd, a gyerek ezt akkor is megérzi, ha nem beszélnek előtte a félelmekről.

A beszoktatás időszakában – amire valakinek elég egy-két nap, míg másoknak jóval hosszabb időre van szükség – jó, ha az édesapa viszi óvodába a gyermeket, ezzel ugyanis megkönnyíthető az elválás. A reggeli búcsúzkodás a szakember szerint legyen gyors és határozott: egy „ölelés, nagy puszi és integetés” elég lehet ahhoz, hogy a gyermek biztonságban érezze magát. Balogh-Simai Edit azt is ajánlja, válasszon ki a gyerek egy számára kedves tárgyat, ami vele együtt „óvodássá válhat”. Ez a tárgy lehet egy kedvenc játék, vagy akár az édesanyja kendője, amiben érzi az illatát.

A hegyvidéki óvodákról, a nyílt napok időpontjairól, valamint a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról a Óvodakóstolgató oldalon található részletes tájékoztatás.