Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az első budapesti digitális helytörténeti séta a Hegyvidék főutcájára vezet

Az első budapesti digitális helytörténeti séta a Hegyvidék főutcájára vezet

Az épületek és a környék történetéről, a nevezetes üzletekről, vendéglátóhelyekről, valamint az egyes házakhoz kötődő, különleges emberekről, szüleink, nagyszüleink életéről találhatunk érdekes képeket, filmrészleteket és leírásokat a most elkészült, Böszörményi úti digitális helytörténeti séta tartalmában. A sétának tizenegy megállója van, ahol oszlopokra helyezett QR-kódok beolvasásával, egy okostelefon segítségével ismerhetjük meg az adott helyszínre vonatkozó információkat, illetve ha nincs okoseszközünk, a Királyhágó téren és a Városháza téren elhelyezett digitális kijelzőkön is megtekinthetjük az összes kapcsolódó képi és szöveges dokumentumot.

eszkoz01

„A Hegyvidék főutcája címmel pályáztunk a fővárosnál, a TÉR_KÖZ program keretében arra, hogy a Böszörményi utat és közvetlen környékét megújítsuk, komfortosabbá tegyük. Ennek keretében újult meg tavaly a Hollósy-játszótér, és kezdtük el nemrég az önkormányzati tulajdonban lévő üzletek portáljainak átépítését, amiket mintaként állíthatunk majd a többi tulajdonos elé. És hogy ne csak három, hanem négy dimenzióban, tehát az időben is gondolkozzunk, létrehoztuk a digitális helytörténeti sétát, ami felidézi a Böszörményi út múltját, épületeit, az itt élt érdekes emberekkel, történetekkel, sztorikkal” – ismertette a most átadott fejlesztés körülményeit a kerület polgármestere.

Pokorni Zoltán emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt, tablók kihelyezésével már kialakított egy helytörténeti sétát a Városmajorban, a Böszörményi úthoz kapcsolódóan viszont most egy korszerű, digitális adatbázis készült, ami folyamatosan bővíthető. Az anyag jelentős része a lakóktól kapott fotókból, filmekből, történetekből állt össze, de továbbra is várja az önkormányzat az érdekes, archív dokumentumokat a környékbeliektől. Ezeket is digitalizálni fogják a szakemberek és kiegészítik velük az online gyűjteményt.

foldvary_pokorni02

„Budapesten nincs még egy ilyen digitális helytörténeti séta” – mondta el Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, kiegészítve azzal, hogy a Királyhágó tér és az Apor Vilmos tér közötti sétaútvonal tizenegy állomásához összesen mintegy százötven érdekesség leírása kapcsolódik. Megemlítette, hogy a Böszörményi út és környékének történetéről, közel egy évnyi kutatómunkával olyan sok, izgalmas anyag gyűlt össze, hogy ezekből a későbbiekben egy könyv is készülhet.

A digitális helytörténeti séta nemcsak a helyszínen található QR-kódok beolvasásával, vagy a köztéri kijelzők használatával járható végig, hiszen akár az otthoni számítógépünkről is hozzáférhető az anyag a foutca.hegyvidek.hu címen. Ezen az oldalon a Hollósy Simon utcai, reformkori játszótér történelmi hátteréről is találhatunk leírást, továbbá a Böszörményi úti üzletekre, szolgáltatásokra kereshetünk rá egy térképes adatbázisban.