Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Átvették okleveleiket a társaikat segítő diákok

Átvették okleveleiket a társaikat segítő diákok

Közel húsz hegyvidéki középiskolás végezte el a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kilenc hónapos kortárssegítői képzését. Az erről szóló tanúsítványokat a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, egy családias hangulatú ünnepségen vehették át a fiatalok.

„Mi, felnőttek, akármilyen erőfeszítéseket is teszünk, sokkal nehezebben találjuk meg a közös hangot a fiatalokkal, mint a kortársaik. Ezért nagyon fontos, hogy legyenek olyan felkészített fiatalok, akik segíteni tudnak az iskolatársaiknak, barátaiknak, ha valamilyen módon bajba kerülnek” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester a kortárssegítői oklevelek átadásán, kitérve arra is, hogy a járvány évei különösen rossz hatással voltak a gyerekekre. Az otthoni tanulás, az iskolai közösség hiánya elszigetelte őket, ami sokaknak okozott lelki problémát, szorongást, és így többen szorultak segítségre.

fonti_krisztina01

Az alpolgármester köszönetet mondott azoknak a diákoknak, akik az elmúlt tanévben kitartó munkával elvégezték a kortárssegítői tanfolyamot. Egyúttal az őket felkészítő szakemberek erőfeszítéseit is méltatta, akik remek közösségé kovácsolták a csoportot.

Machács Mihály, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője felidézte, hogy a kollégái tavaly nyáron a kerületi iskolák gólyatáboraiban mutatták be a fiataloknak, kik azok a kortárssegítők, illetve hogyan válhatnának ők is azokká. A bemutatókat követően szép számban, harmincheten jelentkeztek, akikkel interjúkat készítettek. Végül huszonegy fővel állt fel a kezdő csapat, amelynek tagjai közül szinte mind – összesen tizenkilencen – elvégezték a képzést.

machacs_mihaly01

„Huszonöt alkalommal jöttek össze a fiatalok. A képzések péntek délutánonként, négytől hétig tartottak, de aki csak tehette, általában már egy órával korábban megjelent és aztán kilencig, tízig együtt maradt a többiekkel” – érzékeltette a résztvevők lelkesedését az intézményvezető. Mint mondta, a tanfolyamra járók megismerhették a gyermekvédelem rendszerét, a segítői technikákat, a szociális munka alapjait, a fiatalokra leselkedő veszélyeket – ilyen egyebek mellett a bántalmazás, a családon belüli erőszak, illetve a droghasználat –, valamint a tehetséggondozás lehetőségeit. A csapat tagjai az oktatóikkal együtt prevenciós előadásokat tartottak az osztályokban, témákat ajánlottak az iskolaújságok szerkesztőinek, illetve a továbbiakban korrepetálásokban is részt fognak venni.

A családsegítő központ vezetője hangsúlyozta, hogy a kortárssegítői programot hosszú távon szeretnénk működtetni, ennek jegyében újabb önkénteseket fognak toborozni a gólyatáborokban. Hozzátette, hogy a most végzett segítők kapcsolata megmarad az oktatóikkal, csoportjuk a továbbiakban havi rendszerességgel fog összejöveteleket tartani. A képzett fiatalok természetesen ezután sem maradnak magukra az iskolákban az általuk vállalt feladatokkal, hiszen a központ munkatársai az oktatási intézményekben is jelen vannak segítőként.

fonti_krisztina05

„A kortárssegítők a segítségnyújtás első lépésében játszanak komoly szerepet. Egy képzett fiatal közvetítő lehet, az első értő fül és érző szív, aki meghallgatja a másikat, és nem hagyja, hogy egyedül maradjon a problémájával. Már bőven elég az is, ha a segítő, aki ismeri az intézményünket, megnyugtatja a másik gyereket és arra bátorítja, hogy forduljon hozzánk, szakemberekhez. Sokszor ez a kapocs hiányzik, hogy valaki megfelelő segítséget kapjon a bajban” – foglalta össze az iskolai segítők szerepét Machács Mihály.

„Mivel érdekel a pszichológia és szeretnék a kortársaimon segíteni, örömmel csatlakoztam a programhoz” – beszélt a motivációiról az oklevelet szerzett segítők közül Varga Dorottya Petra. Az Arany János iskola 10/c osztályos tanulója kiemelte, nem csak hozzá fordulhatnak segítségért a diáktársai, hiszen egy egész kortárssegítői csoport működik az intézményben, amely együtt dolgozik a családsegítő központ munkatársaival, velük együtt próbálják megoldani felmerülő problémákat.

csoportkep01