Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Április 1-jén indulhat újra a fogaskerekű, reméljük nem bolondok napi tréfa lesz

Április 1-jén indulhat újra a fogaskerekű, reméljük nem bolondok napi tréfa lesz

Mához egy hónapra újraindulhat a fogaskerekű. Bár a BKK korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek, a közlekedési vállalat a téli hónapokban is szüneteltette a járatokat, nagy gondot okozva ezzel a fogast rendszeresen használó hegyvidékieknek, különösen az időseknek. A BKK most az ígérte, április 1-jén már tényleg teljesülhet a hegyvidékiek szándéka, és újra közlekedhet a város legrégibb kötöttpályás közlekedési eszköze a Városmajor és Széchenyi-hegy között.


A 60-as jelzésű járat munkanapi menetrendje változatlan marad, a hétvégi napokon pedig 15 percenként közlekednek a járatok. A BKK tájékoztatása szerint a szerelvények a kora hajnali és késő esti órákban a TeleFogas rendszerben közlekednek majd. Ez azt jelenti, hogy a fogasok csak akkor indulnak el, ha arra az indulás előtt érkezik bejelentett utazási igény. Ezzel a fogaskerekű melletti lakóterületek zajterhelése csökkenhet ebben az időszakban. A jó idő beköszöntével pedig hétvégenként — amennyiben az utasforgalom tartósan indokolja —a szolgáltató sűrűbben fogja indítani a szerelvényeket. A részletes menetrendi információk 2023. március közepétől lesznek elérhetőek a BKK felületein.


Az elmúlt hónapokban sok hegyvidéki lakos írt panaszos levelet az önkormányzatnak a fogaskerekű téli leállása és a járatokat helyettesítő pótlóbuszok szervezetlensége miatt, még aláírásgyűjtés is indult a fogaskerekű megmentéséért. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester személyesen tárgyaltak a BKK vezetésével, és a fővárosi közgyűlésben is napirendre került az ügy. Fonti Krisztina több nyílt levelet is írt Budapest főpolgármesterének a probléma megoldása érdekében. Az áprilisi újraindítás azt jelzi, hogy a fogas érdekében indított akciók láthatóan eredményesek voltak.