Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Apostol-koncert az idősek világnapján

Apostol-koncert az idősek világnapján

Az idősek világnapja alkalmából zenés műsorral köszöntötte az önkormányzat a hegyvidéki nyugdíjasokat. A MOM Kulturális Központ színháztermében az 1970-ben alapított és mindmáig aktív együttes, az Apostol játszotta el örökzöld slágereit a rendezvény résztvevőinek.

apostol_egyuttes04

A koncert előtt Pokorni Zoltán polgármester külön köszöntötte a közönség legidősebb tagját, a 98 éves Vángor Györgyöt. Az 1925-ben, Erdőbényén született Gyuri bácsi, aki több mint hatvan éve él kerületünkben, korábban kőszobrászként tevékenykedett. A háború után az Országház szobrainak, illetve a Lánchíd oroszlánjainak restaurálásában is részt vett.

gyuri_bacsi01

„A tavalyi népszámlálás eredményei is azt mutatják, hogy a Hegyvidéken élnek a legtovább az emberek. Az itt élő polgárok negyede 65 év fölötti, közel 15 ezren vannak” – ismertette a legfrissebb statisztikai adatokat a polgármester, aki arról is szólt: az önkormányzat arra törekszik, hogy a Hegyvidéken mindenki nyugalomban, biztonságban élhesse az életét.

idosek01

Az idősek biztonságát Pokorni Zoltán szerint nagyban segítik a 65 év felettiek által igényelhető mobil segélyhívő eszközök, a „gondosórák”. Hasonló céllal indította el a kerület évekkel ezelőtt az „Otthon megöregedni” programját. Ennek keretében az idősek kérhetik a lakásukban szükséges akadálymentesítési munkák elvégzését – például a kád helyett tusoló kialakítását, kapaszkodók felszerelését, vagy a küszöbök megszüntetését –, hogy minél tovább, biztonsággal használhassák a saját otthonukat.

„Nem csak az idősek napján kell gondolni az idősekre, akik az önkormányzat számára mindig a fókuszban vannak” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester, kiemelve, hogy a nyugdíjas korosztálynak egész évben számtalan programlehetőséget kínálnak. A Hegyvidéki Kulturális Szalon, illetve a gondozási központok nappali klubjai is remek programokkal várják az időseket: ezek hozzájárulnak a testi, lelki, szellemi frissességük megőrzéséhez, valamint ahhoz is, hogy közösséget találjanak maguknak.

fonti_krisztina01

Az alpolgármester kitért rá, hogy a Jókai Klub újra megnyitotta nyugdíjasklubját, amely a svábhegyi időseknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A Normafa Gondozási Központban elindult a demensellátás, illetve célul tűzte ki az önkormányzat a demenciabarát kerület kialakítását, hogy minden idős biztonságban tudja élni hétköznapjait a Hegyvidéken.