Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Album az igazán fontos értékekről

Album az igazán fontos értékekről

Érdemes ellátogatni a Hegyvidéki Ízlelőbe, hiszen most nemcsak kulináris élményekkel, hanem egyedülálló kiállítással is kedveskednek az elmélyülni vágyó vendégeknek. Az étterem az Érték vagy! program következő elemének, egy különleges fotóalbumnak ad otthont, amely a művészet nyelvén mesél a fogyatékkal élő embertársaink mindennapjairól.

Finom ételek, sokszínűség és empátia – a polgármesteri hivatalban éppen három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Ízlelő, ahol megváltozott munkaképességű embertársaink azóta is örömmel dolgoznak az elégedett vendégek mosolyáért. „Még mindig emlékszem polgármester úr szavaira. Az első megbeszélésünk alkalmával azt mondta nekem, hogy a hegyvidékiek nyitottak és a befogadóak, ezért jó helyünk lesz itt. Ez valóban így is történt. Fantasztikus eredményeket értünk el, a valóság még a legoptimistább forgatókönyvünket is túlszárnyalta” – idézte fel a kezdeteket Mészáros Andrea, az éttermet üzemeltető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője, aki a koronavírus-járvány okozta kihívásokról is beszélt. „A legfontosabb kollégáink biztonsága volt, ezért arra kértük őket, hogy maradjanak otthon. Nem sokkal később a hozzátartozók aggódva kérleltek minket, hogy engedjük a szeretteiket dolgozni, mert sokan mély depresszióba zuhantak; voltak, akik felöltözni, fürdeni, sőt még enni sem akartak. Ekkor döbbentem rá arra, hogy a fogyatékkal élő kollégáink számára a munka nem a megélhetésről, hanem a >>fontos vagyok érzésről szól<<” – osztotta meg tapasztalatait Mészáros Andrea.

kozonseg01

„Büszkék vagyunk a Hegyvidéki Ízlelőre, ahogy a Böszörményi úti Bake My Day kézműves pékségre is, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak! Valóban nehéz időszak áll mögöttünk, ráadásul most nem a vírus, hanem az emelkedő energiaárak fenyegetnek. Fontos lenne, hogy a COVID okozta kihívásokat túlélő kisvállalkozások is bekerüljenek azon százezer cég közé, amelynél alacsonyak maradnak a rezsiköltségek” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester. Mint fogalmazott, az önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik a Hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon üzemeltetése, valamint a támogatott lakhatás biztosítása. A polgármester a sikerek között említette azt a lakást is, amelynek köszönhetően nyolc sérült ember élhet önálló életet. „A szomszédok meggyőzése nem volt egyszerű feladat, de végül egy nagyon jó felszereltségű, magas színvonalú lakással tudtunk otthont teremteni a fogyatékkal élő embertársaink számára” – tette hozzá.

pokorni_fulop02

A Hegyvidéki Ízlelő ismét fontos mérföldkőhöz érkezett: az étterem helyet ad az Érték vagy! program következő elemének, egy művészi albumnak, amely egyedülálló fotókkal épít hidat a fogyatékkal élők és épp embertársaik között.

„Nemcsak az volt a célunk, hogy segítsük a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását, hanem az is, hogy a gazdasági szereplők ne féljenek megváltozott munkaképességű kollégákat foglalkoztatni. Ők a munkán kívül a művészetben, a sportban és az élet számos más területén is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A Hegyvidéki Ízlelő is egy kiváló példa erre” – magyarázta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki kiemelte, a megváltozott munkaképességűek segítésében a kormánynak, az önkormányzatoknak, a civil társadalomnak, az egyházaknak és a gazdasági szereplőknek is részt kell vállalniuk. Az államtitkár kitért arra is, hogy a program részeként elindították az ertekvagy.hu elnevezésű álláskereső portált, ahová több mint 600 cég és 3600 álláskereső regisztrált már. „Azt gondolom, hogy az itt látható képek minden szónál többet mondanak, hiszen esélyt adnak arra, hogy mindenkihez eljuttassuk az üzenetünket: a fogyatékkal élő embertársainkban nem a hiányokat, hanem az értéket kell meglátnunk” – értékelte a kiállítást Fülöp Attila.


kiallitas02