Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Advent a Hegyvidéken

Advent a Hegyvidéken


Advent napjaiban hegyvidéki díszpolgárok és választott önkormányzati képviselők osztják meg az ünnepről, a várakozásról szóló gondolataikat.

Elsőként Lambert Zoltán, nyugalmazott plébános, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntőjét tesszük közzé.


Dr. Péchy László, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Rófusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendező, az első magyarországi Oscar-díj birtokosa, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:

VTF_8966

"Régi Karácsonyok a Zugligetben

A Rófusz családban az advent a várakozás izgalmát és a Karácsonyra készülődést jelentette. A négy fiútestvér két-két év különbséggel született a háború alatt és után, de az ötvenes évek szűkös anyagi lehetőségei ellenére is örömteli időszak volt a december az életünkben. Jobb volt, mint egy születésnapi ünnep, mert sokkal tovább tartott.

Mindegyikünk csak egy ajándékot kérhetett a Jézuskától, de így sem lehetett egyszerű a szüleinknek teljesíteni a vágyainkat. Izgatottan találgattuk, hogy vajon mi lesz a fa alatt.

A Mamink arról is gondoskodott, hogy a várakozás időszakát tartalmasan töltse ki. Bevont minket az előkészületekbe, együtt sütöttük a bejglit, a habcsókot, a mézeskalácsot és papírdíszeket készítettünk, amiket aztán kifestettünk.

Harmadik gyerekként én elég hamar részt vehettem ezekben a munkálatokban és a fa feldíszítésében is, mégis a legcsodálatosabb pillanat az volt, amikor szenteste a csengőhangra végre bemehettünk a nagyszobába gyertyagyújtásra.

A vacsora mindig rántott hal volt nálunk és az ünnep megkoronázása az éjféli mise volt a Zugligeti templomban, ahova akkoriban többnyire hóesésben gyalogoltunk át.

A karácsonyfa vízkeresztig állt, így persze addig számos története volt a négy fiúnak. Egy emlékezetes csínytevésünk a szaloncukorral kapcsolatos. Nem tudtunk várni a fa lebontásáig, mindig kilopkodtuk a cukrokat a csomagolásból. A Papink viszont esténként ráfújt a szaloncukrokra és nem kaptunk dicséretet, ha közülük néhány üresen lengedezett.

Már jóval Karácsony előtt, követve a nagyobbakat, öcsémmel mi is elkezdtünk cukor nagyságú fadarabokat gyűjteni, - nem kavicsot, mert az túl nehéz lett volna! – amit aztán az idő előtt megevett édesség helyébe csomagoltunk, hogy ezzel a trükkel kerüljük el a lebukást. Persze csak elodáztuk azt, ráadásul fabontáskor nem maradt túl sok elosztandó finomság. A kemény habcsók pedig már nem volt túl népszerű…

Jó lenne újra átélni azokat a régi Karácsonyokat, de gyanítom, számomra az csak egy animációs film elkészítésével lenne lehetséges!"


Dr. Bernyák Adrienn, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Dr. Bogárdi Szabó István, református püspök, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:


Kovács Lajos, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Schrammel Imre, keramikus iparművész, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:



Dr. Gámán Gábor, választott önkormányzati képviselő adventi üzenete:


Kovács Gergelyné, a Hegyvidék díszpolgárának adventi üzenete:


Dr. Gidófalvy Dénes, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:



Dr. Harmos Andrea, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Lázár Zsuzsa, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:

20221121_LZs

Ha belegondolok, az évszázados hagyományok és a mai világunk globális külsőségei mellett és annak ellenére is, a karácsony a családok nagyon is egyedi, intim ünnepe. A családi ünnepek tradíciói észrevétlenül fonják át generációinkat.

Az első karácsonyi emlék a gyerekkoromból, az utcánkon hazafelé a lépéseink alatt roppanó hó, a villanyoszlopok lámpái alatt csillogó hótakaró látványa. A hibátlan fehérség odakint mindent tökéletessé varázsolt, a szobát pedig színes karácsonyfaizzók ragyogták be. A karácsonyfánk alatt évről-évre ott állt egy nagy könyv, aminek térbe forduló lapjai odavarázsolták a havas utcát, a megrakott szánon érkező Mikulást, és a kisházat, amibe be lehetett kukucskálni az ablakok melegsárga celofánján keresztül. Nővéremmel együtt órákat játszottunk a fa körül, egyformán vigyázva a himbálózó festett üvegdíszekre és a könyv kivágott papírfiguráinak épségére. A karácsonyi csoda a meglepetéseken túl mindkettőnknek ugyanazt jelentette, fényeket, melegséget, szépséget. A készülődés izgalmai és az ünnepnapok békéje együtt adták a varázslatot különösen úgy, hogy szüleink biztonságot adó szeretetét, figyelmét mindenkor magunkénak tudhattuk. Mindannyian szeretnénk továbbadni élményeinket, a gyerekeink számára is emlékezetessé tenni az ünnepnapokat. Három lányunk gyerekkori ajándékai között ugyanúgy fontos szerep jutott a csillagszóróknak, könyveknek, a vágyott játékoknak. A lakás karácsonyi öltözete, a fenyőfa díszítése egyre inkább a gyerekekkel közös elképzeléseink mentén formálódott. Igyekeztünk odafigyelni arra, hogy a karácsonyi látvány is több és szebb legyen, mint egy tobzódó cicoma. Alkalmanként családostul elutaztunk valahová, kirándultunk vagy havas domboldalon angyalszobrot építettünk. Máskor mindenkit magunk köré gyűjtöttünk, és ki sem mozdultunk otthonról. A vendégvárásunk mostanra a családtagok hazaérkezésétől vagy programjaitól függően, rugalmasan szerveződik, nincsenek megmásíthatatlan szabályok. A legnagyobb ajándék az együttlét maga, amikor minden mást félretéve, kicsit lelassulhatunk, egymásra hangolódhatunk. Közösen sütünk, főzünk, ajándékokat csomagolunk. Ez utóbbit, a csomagolást és kellékeit különféle kreatív megoldásokkal váltjuk ki, már alig használunk egyszeri, kidobandó csomagolópapírokat.

Szeretünk egymás közelében lenni, órákig kirakóst játszani, beszélgetni vagy sürögni-forogni a vendégek körül. Azt hiszem, nincs a mi ünnepeinkben semmi különös. Mégis, a karácsonyi pillanatokat kincsként őrzöm, és kívánom mindenkinek, hogy idén is - minden nehézség ellenére - átélhesse a karácsony örömeit, harmóniáját.


Menyhárt Éva, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Dr. Péczely Attila, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Nagy Tímea, olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:


Sikota Krisztina, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:


Mikó Gergely, választott önkormányzati képviselő adventi köszöntője:

.

Huszti Péter, színművész, a Hegyvidék díszpolgárának adventi köszöntője:


Fonti Krisztina, alpolgármester adventi köszöntője:


Pokorni Zoltán, polgármester adventi köszöntője:



.







.