Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

2024-ben is megelőzték a fogaskerekűt

2024-ben is megelőzték a fogaskerekűt

Tizenkilencedik alkalommal hirdették meg az Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpáros- és túraversenyt, amely ma már a kerület egyik legnépszerűbb közösségi programja. Nem véletlen, hogy idén is több, mint ezerkétszázan álltak rajthoz a különböző számokban, természetesen eredménytől függetlenül mindenkinek járt ajándék, így senki sem tért üres kézzel haza. És ha már eredmény, ezúttal 5 biciklistának sikerült a fogas menetidején, azaz 13 percen belül célba érni, ami tekintve a pálya nehézségét fantasztikus eredmény.

 DSCF1465 

Nem szabad elfelejteni, hogy ugyan a János kórház előtti rajt és a Rege parkban kialakított cél között „csak” 4 kilométer a távolság, azonban a szintkülönbség 325 méter, ami még a profikat is próbára teszi. Különösen a Diós árok okoz nehézséget évről évre, az ottani kaptató szakítja szét a mezőnyt. Idén sem volt ez másként, bár az is igaz, hogy az élboly hiába lépett meg a többiektől, a végső sorrend korántsem itt dőlt el.

Legalábbis a kerékpárosok között biztosan nem, hiszen a férfi összetettben győztes és egyben a 18 éven aluliak versenyét is nyerő Dorogi Alex Martin a végén hajrázta le az eddigi bajnokot. „Tavaly megnyertem a kategóriámat, de az abszolútban csak ötödik lettem. Mostanra úgy érzem megerősödtem, így jöhetett össze az elsőség”.

Elmondta, hogy a mostani az egyik legkedvesebb eredménye az országos bajnoki címek mellett.
A férfiak között győztes és abszolútban második Szabó Bálint Solt kifejtette, hogy az ellenfele okosan versenyzett és csak az utolsó kanyarban előzött. „Nem volt taktikám teljes erővel kell menni végig, ez most erre volt elég”.

DSCF1445

Először indult a versenyen és rögtön bajnok lett Szabó Adrienn, aki kifejezetten a győzelem reményében érkezett.

„Szeretek emelkedőkön edzeni és versenyezni, ráadásul a közelben lakom, így régóta aktuális volt már, hogy elinduljak. Két nappal ezelőtt megnéztem a pályát, de nem mentem végig, így kicsit meglepődtem az utolsó szakaszon, kétszáz méterrel közelebbre gondoltam a célt” – osztotta meg tapasztalatait a női és az abszolút kategória győztese, hozzátéve, hogy igyekezett tartani a lépést a fiúkkal, ez azonban csak félig sikerült. A táv második felétől már a saját tempóját tartotta, ami elég volt az elsőséghez. Hasonlóan nyilatkozott a 18 év alattiak között győztes Kárpáti Mira, amikor arról beszélt, hogy a fiúk sokkal gyorsabbak voltak, ezért nem is erőltette ezt a sebességet inkább magára koncentrált. „Sokat megyek hegyi pályákon, úgyhogy nem lepődtem meg annyira, bár a közepe táján azért rendesen megizzasztott az emelkedő”.

Ezúttal is brillírozott a tavaly abszolútban és 18 év alatt is első helyet szerző Kalász Bertold, aki ezúttal „csak” a kategóriáját nyerte meg, a kenyai atléták mögött összetettben negyedikként futott be. „Egy kilométerig tudtam tartani a tempót a három kenyaival, aztán leszakadtam. A befutónál kicsit feljebb tudtam jönni a végén egy perc volt a különbség, ami azért nem rossz, de bevallom vártam az utolsó kanyart, alaposan elfáradtam”.

DSCF1510

 
Igazi sportcsaládból jött a 18 év alatti lányok versenyét megnyerő Juhász Dorottya Jázmin. Elmondta, hogy tavaly is indult, akkor második lett a korcsoportjában, a pálya ezért nem jelentett meglepetést számára. „Tudtam, mire számíthatok, viszont erős volt a mezőny és a felnőttek, különösen a győztes kenyai lány korán elfutottak, úgyhogy mentem a saját ritmusomban”. Elárulta, hogy majd szeretne kijutni az olimpiára annál is inkább, mert édesanyja Athénban ott lehetett az ötkarikás játékokon. És nemcsak ott, hanem 1996-ban a hegyvidéki versenyen is részt vett, ráadásul első nekifutásra hazavihette az aranyérmet. „Egy évvel ezelőtt megint rajthoz álltam és tizenegyedik lettem, viszont úgy éreztem, mintha a Himalájára kapaszkodnék fel” – mesélte nevetve Staicu Simona.

DSCF1659DSCF1673

DSCF1716DSCF1706

A fogaskerekű a kerület egyik jelképe, egy unikális közlekedési eszköz, az egész világon ritkaságnak számít. Ezért gondolta úgy az önkormányzat, hogy a sport szolgálatába állítja, és a segítségével is népszerűsíti a mindennapos mozgást. Így született meg az Előzd meg a fogaskerekűt! verseny, amelynek népszerűsége a kezdetek óta töretlen – emlékeztetett Fonti Krisztina, majd arról beszélt, hogy komoly összefogás kellett ahhoz, hogy a fogas megmaradhasson.

„Veszélyben volt járat, nem lehetett tudni, hogy a főváros valóban újraindítja a leállást követően. Sokan és sokat dolgoztunk azon, hogy a lakossággal közösen megmentsük a fogaskerekűt. Tavaly április elsejétől ismét működik, idén ünnepli a 150. születésnapját, de nemcsak ezért fontos az itt élőknek. Vannak olyan utcák, amelyek tömegközlekedéssel más módon nem érhetők el, erről Pokorni Zoltán polgármesterrel egy bejárás során magunk is meggyőzödhettünk. És, akkor arról még nem is esett szó, hogy telente a lefagyott utak miatt sokszor szinte nincs más mód a közlekedésre a környéken, csak a fogas” – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina emlékeztetve arra, hogy az önkormányzat évek óta szorgalmazza a fogaskerekű meghosszabbítását a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig. „Készek a tervek, megvan az összes engedély, már csak a források hiányoznak. Lényeges, hogy ez legyen közös ügy, működjön együtt a kormány, a főváros és a kerület, ezen dolgozunk és bízom benne, hogy mihamarabb sikerrel járunk”.

Kétszáz futó, illetve kerékpáros mellett ezernél is több óvodás és iskolás vett részt a túrán, ez is azt mutatja, milyen sokan szeretik a mozgást a Hegyvidéken – foglalta össze a verseny tanulságait Móczán Mónika kiemelve, hogy rengeteg család csatlakozott a rendezvényhez, ami egy kiemelt cél volt, hiszen a szándékok szerint az Előzd meg a fogaskerekűt! kortól függetlenül mindenkinek kellemes kikapcsolódást kínál.

„Ezt szeretnénk erősíteni azzal, hogy a célban minden évben különböző programokkal várjuk az érdeklődőket” – hangsúlyozta a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője, aki elmondta, hogy bár idén az eddigieknél kevesebben előzték meg a menetrend szerint közlekedő fogast, ez nem a gyengébb időeredmények miatt történt. Egyszerűen a felújítást követően az addigi 15-16 percről 13-ra csökkent a menetidő, amit túlszárnyalni igazi kihívást jelent.