Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

125 éves a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

125 éves a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

1899. május 16-án alapították a HUN-REN CSFK a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet elődjét, az ebből az alkalomból szervezett évfordulós ünnepségen egész nap változatos rendezvények, a többi között csillagvizsgáló séta és Hold fotózás várták az érdeklődőket. Az emléktáblaavatással egybekötött délelőtti programnyitó eseményen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

 szabo_robert_pokorni_zoltan01

Majd 40 esztendeig vezette, és rövid idő alatt nemzetközi hírűvé fejlesztette az intézet könyvtárát Vargha Domokosné Stolte Magdolna. Rendezte a régi iratokat, és olyan történelmi forrásokat fedezett fel, amelyek elindították a tudománytörténészi pályán. Száznál is több munkát publikált, csillagászokról, csillagdákról. Munkáját nyugdíjba vonulása után is folytatta, 2010-ben hunyt el – méltatta a szakember életművét Kiss László. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy Vargha Domokosné Stolte Magdolna a könyvtárban őrzött több tízezer kötetet kivétel nélkül ismerte, a könyvekkel kapcsolatban minden kérdésre tudta a választ.

kiss_laszlo01

A munkásságának emléket állító márványtábla leleplezésében segédkező Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy egy olyan környezetben, a kerület csúcsán működik az intézmény, amit mindenki ismer akkor is, ha soha sem járt itt.

„Az emberek tudják, hogy a János-hegyi kilátót nem Szent Erzsébetről, hanem Erzsébet királynéről nevezték el, hogy itt van a KFKI és egy atomreaktor, ami egyébként nagyjából annyi áramot termel, ami elég az épületben lévő lámpák működtetéséhez, de azért félni lehet tőle. És a hegy tetején található a Csillebérci tábor, no meg a csillagda, egyszóval csupa híres, neves intézmény” – emlékeztetett a polgármester, aki szerint Kiss Lászlótól lehet tudni, hogy a mai csillagászok Chiléből, Hawaiiról vagy éppen űrteleszkópon keresztül vizsgálják az eget. Hogy még mindig működik a hegyvidéki csillagvizsgáló az egy nemes és szép tradíció.

teleszkop05

„Megbecsülendő már csak azért is, mert 125 év alatt csak tíz igazgatója volt, szóval ez egy jó hagyomány. Főleg Magyarországon, ahol egyébként rövidek a kurzusok és talán ezért is kevés a hagyományunk, ami van, azt így még jobban kell őrizni” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán majd kifejtette, hogy a hegyvidékieknek fontos, hogy ezen az értékes telken ne lakópark legyen, hanem csillagvizsgáló. És ez nem minden, hiszen nemrégiben úgy döntött a képviselő-testület, hogy a Normafa úti kanyartól a Konkoly-Thege Miklós útig tartó újonnan épült útszakaszt Detre László csillagászról nevezi el. Ezzel járul tehát hozzá az önkormányzat a kerület csillagászati hagyományainak megőrzéséhez.

csillagvizsgalo01