Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új endoszkópos tornyot kapott a szakrendelő

Új endoszkópos tornyot kapott a szakrendelő

Az Európai Unión belül sajnos hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat az Egészséges Budapest Program keretében kapott kormányzati támogatásból, valamint saját forrásból a szűrésekhez kiválóan alkalmazható endoszkópos tornyot vásárolt a Kútvölgyi úti szakrendelőnek.

„A kormány által nyújtott támogatásnak köszönhető, hogy a Szilágyi Erzsébet fasori rendelőépület felújításával be tudtuk fejezni a hat évvel ezelőtt indított korszerűsítési programunkat. Ennek során az összes hegyvidéki háziorvosi rendelő egységes arculat mentén megújult” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester, majd rátért arra, hogy a rendelőfelújítási program mellett a hegyvidékieket nagy számban ellátó Kútvölgyi-szakrendelő eszközparkjának fejlesztésére is tudtak forrást biztosítani.

A polgármester arról szólt, hogy az Egészséges Budapest Program keretében kapott támogatásból – amit az önkormányzat saját költségvetéséből kiegészített – néhány hete kardiológiai készülékeket adhattak át a Szent János Kórház által működtetett szakrendelőnek. Most a gasztroenterológián használható, nagy tudású endoszkópos torony, valamint az endoszkóp mindennapos alkalmazását megkönnyítő mosó- és fertőtlenítő berendezések átadására nyílt lehetőség. Ez utóbbiakat 56,7 millió forintért szerezte be az önkormányzat, amely saját forrásból a költségek mintegy 20 százalékát állta.

gasztroenterologia02

„Magyarország a kolorektális daganatok miatti halálozások terén vezető helyen van. 100 ezer lakosból 900-nál fordul elő vastag- és végbélrák, éves szinten ez 9000 körüli számot jelent” – ismertette a lehangoló statisztikai adatokat dr. Fuszek Péter főorvos. Hozzátette, hogy a betegség megelőzhető az időben történő diagnózissal, illetve a daganatot megelőző állapot kezelésével, ami általában egy polip endoszkópos eltávolítását jelenti.

A gasztroenterológus szakorvos elmondta, hogy a vastagbélrák szűrése rendszerint kétlépcsős formában zajlik. Először székletvértesztet végeznek, aminek pozitív eredménye esetén kolonoszkópiára, azaz vastagbéltükrözésre kerül sor. Ezt a vizsgálatot előzetes teszt nélkül is érdemes elvégezni, különösen panasz esetén.

gasztroenterologia12

A Szent János Kórház és a hegyvidéki háziorvosok együttműködésével a XII. kerületben is elindult az országos vastagbélrák-szűrési program. A Nemzeti Népegészségügyi Központ meghívója alapján a páciensek a háziorvosuknál vehetik fel a szűrőcsomagot. A pozitív székletvértesztet produkáló betegeknél a háziorvos elvégezteti a vastagbéltükrözéshez szükséges laborvizsgálatokat, valamint beutalót ad a szűrővizsgálathoz szükséges szakorvosi konzultációhoz.

Az országos vastagbélrák-szűrési programmal kapcsolatban bővebb információ itt található: https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/vastagbelszures.html