Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Több ezer védőmaszk ajándékba

Maszkok a tömegközlekedőknek is

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, kerületünk országgyűlési képviselőjének közreműködésével több ezer védőmaszkot adományozott a Hegyvidéki Önkormányzatnak. A felajánlott maszkok főként az egészségügyi dolgozókhoz és az idősekkel foglalkozókhoz kerülnek, de a tömegközlekedéssel utazók is kaptak belőle.

„Újbuda kínai testvérvárosától, Xiuzhoutól kaptuk ajándékba a védőmaszkokat. A XI. kerületben már osztottunk ezekből, a jó szomszédság és a barátság okán pedig hoztunk a Hegyvidékre is” – mondta el Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője a több kartonnyi maszk átadása alkalmából.

maszk01

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a maszkokat és kesztyűket illetően már elég jól áll az ország, több tízmillió darabot vásároltak ezekből, döntően Kínából. A legnagyobb feladat most – tette hozzá –, hogy a megrendelt, részben már ki is fizetett lélegeztetőgépek, amikre a kórházakban lehet szükség, a következő hetekben valóban megérkezzenek.

„Mi itt, Magyarországon, az önkormányzatokkal együttműködve a szükséges intézkedéseket lényegesen előbb hoztuk meg, mint a környező államok, ezért úgy gondoljuk, hogy a fertőzés terjedését sikerült lassítani. Ez megadta a lehetőséget, hogy az egészségügyben a válsághelyzet kezelésére felkészüljünk, de a neheze még hátravan” – figyelmeztetett a miniszter.

Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat maszkokkal, kesztyűkkel látja el az önkénteseit, akik nap mint nap visznek élelmiszert, gyógyszert és meleg ebédet az időseknek. A háziorvosokat, fogorvosokat, asszisztenseket, védőnőket szintén ellátják védőeszközökkel, akárcsak a házi segítségnyújtásban, otthonápolásban dolgozókat, valamint azokat, akik az óvodai, bölcsődei ügyeletben vesznek részt, vagy az ügyfelekkel kontaktusba kerülnek az önkormányzat munkatársaként.

„Az adományoknak mindig örülünk, hiszen a védőeszközök beszerzése komoly terhet ró az önkormányzatra. Jelen pillanatban több hétre elegendő maszk áll a rendelkezésünkre, de folyamatosan be kell szereznünk ahhoz, hogy amíg a veszélyhelyzet fennáll, biztosítani tudjuk azok számára, akinek erre a legnagyobb szükségük van” – közölte az alpolgármester.

maszk16

Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztinával, valamint az országgyűlési képviselőkkel közösen az önkormányzat előtti busz- és villamosmegállóban adott át védőmaszkokat az utazóknak, arról beszélt: fontos lenne, hogy a tömegközlekedők is eltakarják a szájukat, hordjanak maszkot vagy sálat, hiszen Budapesten található a fertőzöttek több mint fele. Tájékoztatása szerint ma volt egy távértekezlet a kerületi polgármesterek és a főpolgármester között, itt fogalmazódott meg egyebek mellett a közösségi közlekedésre vonatkozó javaslat. (Karácsony Gergely főpolgármester időközben bejelentette: április 27-től, azaz jövő utáni hétfőtől a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal, illetve maszkban lehet igénybe venni.)