Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kaszás Attila-díj: elindult a közönségszavazás

Kaszás Attila-díj: elindult a közönségszavazás

Melyik színművész kapja meg az idei Kaszás Attila-díjat? Erről dönthetünk a www.kaszasattiladij.hu oldalon, ahol Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín, illetve Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére adhatjuk le voksunkat augusztus 21-én éjfélig.

„Gratulálok mindhárom jelöltnek. A jelölés már önmagában jelentős siker, hiszen a Kaszás Attila-díjra javasolt művészek elismerést szereztek nemcsak a saját színházukban, hanem a magyar nyelvű színjátszók körében is” – mondta el a közönségszavazást meghirdető online sajtóeseményen a díj egyik alapítója, Pokorni Zoltán polgármester. A kitüntetésnek az ad rangot – fűzte hozzá –, hogy arról nem a minisztérium, az akadémia, a hivatalok vagy a politikusok döntenek, hanem maguk a színművészek, a szakma által kiválasztottak közül pedig végül a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

„A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – közölte dr. Richly Gábor, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a jelölteket bejelentő videóban. Hozzátette: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését, ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is akarják adni a kapottakat.

Dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár nevében Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője arról beszélt, hogy a Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díjaként immár 14 éves múltra tekint vissza. A jelöltekkel szembeni fontos kritériumnak nevezte, hogy a mesterségbeli tudás, a kiemelkedő művészeti teljesítmény mellett elismerésre kerül a közösségépítésben kifejtett aktivitás is, hiszen a néhai névadó színművész, Kaszás Attila is tevékeny szerepet vállalt társulatai összetartó közösségé formálásában.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban alapított díj átadását minden évben nagy összefogás kíséri. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A díjjal járó pénzjutalmat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Raiffeisen Bank biztosítja. A díjadásra várhatóan az idén is az országos színházi évadnyitón kerül sor, aminek időpontja és helyszíne még szervezés alatt áll.