Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

ruttka_andrea_horizont

Itthon vár a nyár…

A Galéria 12 Egyesület tagjainak közös nyári tárlata július 5-én nyílt meg a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. A kiállítás szeptember 4-ig, minden nap 16-22 óráig tekinthető meg, vasárnap zárva. Helyszín: 1122 Budapest, Hajnóczy József utca 21.

fonti_krisztina03

„Nagy öröm, hogy újra össze tudunk jönni a szeretteinkkel, a barátainkkal, a művésztársakkal és közösen tarthatunk rendezvényeket – kezdte köszöntőjét Fonti Krisztina alpolgármester. Hosszú és nehéz időszakot hagytunk a hátunk mögött. Mindenkinek megvan a maga története az elmúlt másfél évről, arról, hogyan élte át a covidot. Voltak, akik megbetegedtek, voltak, akik megúszták – a magam részéről átestem a betegségen sok más emberrel együtt. Sajnos tragédiákat is láttunk magunk körül – mindannyiunknak át kellett egy kicsit gondolnia az életét, azt, hogy mi fontos és mi nem – taglalta, majd utalt arra, hogyan változtak meg szokásaink, szórakozási formáink. „Akár egy hónappal ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, hogy maszk és távolságtartás nélkül, így, és ennyien, egybegyűljünk. Öröm, hogy ismét személyesen találkozhatunk, mert nagyon fontos, hogy a közösségek újra össze tudjanak jönni.” – szólt, majd megemlítte, mi mindenre hatott negatívan a járványos időszak. Többek között elszigetelte az embereket egymástól… Nemhogy a közösségeket, a barátokat, de a családokat, a nemzedékeket is elszigetelte egymástól, még az ünnepeinket sem tudtuk együtt megülni.

angyal_julia_nyari_arviz_a_dunan

A tárlat üzenetét a címben is megfogalmazták az alkotók: „Itthon vár a nyár…” Felhívja a figyelmet a megváltozott szokásainkra, a természetben való kikapcsolódásra, szabadidő hazai környezetben való eltöltésére – mindez felértékelődött a járvány alatt, és pozitívumnak tekinthető, hogy az utazás korlátozása miatt óhatatlanul inkább a saját hazánk értékeit kezdjük felfedezni. A kiállítás címe arra is utal, hogy végre mehetünk, végre lehetőségünk nyílt együtt lenni, találkozni, közös programokat szervezni. „Persze, akinek kedve és lehetősége engedi, utazzon külföldre, de mindenkit arra bíztatok, hogy élvezze a szabadságot, hogy nem kell maszkot viselni – menjünk, utazzunk, ismerjük meg szép hazánkat!”

karolyi_andras__nyari_abrand

A Galéria 12 egyesület huszonnégy művésze különböző technikákkal készített munkáit hozta el a nyári tárlatra. Van, amelyik alkotás emlékeket idéz fel, mint például Székács Zoltán London-ja, vagy Kapolyi Márta Krétai emlékképei. Többeket az elemek működése inspirált, ilyen Szamos Iván Délibábja, valamint a Víz, víz, víz című festménye, vagy Angyal Júlia Fények című képei. Absztrakt módon is meg lehet fogalmazni ezt a nagyon is konkrét évszakot, ilyen például Károlyi András: Nyári ábránd, Kecskeméti Kálmán: Madár a városban, Miroljuba Gendova: Nyár, Mihályfy Anna: Sárga pont című alkotása, valamint Ruttka Andrea iparművész gombostűkből alkotott képe, amelynek a Horizont címet adta.

szamos_ivan_viz.viz.viz...

„Remélem és bízom benne, hogy a járvány nem tér vissza olyan súlyossággal és megszorítások szükségességével az őszre, amilyeneket átéltünk az elmúlt időszakban. Kívánok mindenkinek nagyon szép nyarat, jó pihenést – édes hazánk felfedezését.” – zárta szavait Fonti Krisztina.

fonti_krisztina01

A kiállítás megnyitó családias hangulatához Károlyi András grafikus, a Galéria 12 Egyesület tagja billentyűs hangszerjátékával járult hozzá.

megnyito01