Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fókuszban a hegyvidékiek egészsége

Fókuszban a hegyvidékiek egészsége

Személyre szabott egészségügyi konzultációk, hasznos tanácsok, érdekes előadások és fontos szűrővizsgálatok – huszonötödik alkalommal került megrendezésre a Hegyvidéki Egészségnap, ahol a kerületben élők ezúttal is ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül kaphattak visszajelzést egészségügyi állapotukról.

„A Hegyvidéki Egészségnapnak köszönhetően a kerületben élők beutaló és időpontfoglalás nélkül, egy helyen teljesen ingyenesen vehetnek részt a vizsgálatokon. Ha pedig fény derült valamilyen problémára, vagy nem megfelelők a mérési eredmények, a szakrendeléseken vagy a háziorvosoknál már célzottan lehet folytatni a kivizsgálásokat. Szívügyünk a hegyvidékiek egészsége, ezért is hívtuk életre a Hegyvidéki Egészségnapot, amely nagy örömünkre ezúttal is sokakat vonzott” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, akitől azt is megtudtuk, hogy kerületünk egyik legnépszerűbb rendezvényén az elmúlt huszonöt alkalommal tizennégyezren vettek részt, és közel kétezer egészségügyi dolgozó közreműködésével nagyjából harmincezer vizsgálatot végeztek. Az alpolgármester azokról a kezdeményezésekről is beszélt, amelyeket az Idősbarát Önkormányzat díjjal is elismert Hegyvidéki Önkormányzat a kerületünkben élő szépkorúak jóllétét és biztonságát szolgálja. „A demencia napjainkra már világszerte népbetegségnek számít. A XII. kerület lakosságának harmada 60 év feletti, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a róluk való gondoskodást. Első lépésként elindítottuk az Alzheimer Cafét, amely a gondozást végző hozzátartozóknak nyújt támogatást, valamint tavaly óta sikeresen működik a demenciaszűrés is, amely segít a betegség korai felismerésében, ami lehetővé teszi a szellemi leépülés lassítását. Célunk, hogy az első olasz demenciabarát település, Abbiategrasso mintájára a Hegyvidék is demenciabarát legyen. Ennek részeként képzéseket indítottunk a helyi üzletek, gyógyszertárak munkatársainak, a rendészet és a rendőrség tagjainak, illetve a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények számos dolgozójának, hogy felismerjék a betegség jeleit, valamint, ha szükséges, akkor segíteni tudjanak a demenciával élőknek” – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy országosan a Hegyvidéken az egyik legmagasabb a várható életkor. „2017-ben ezért is hívtuk életre az Otthon megöregedni programot, amely lehetővé teszi, hogy a szépkorúak minél tovább, biztonságban élhessenek a saját otthonaikban. Ehhez olyan apró átalakítások is elegendőek, mint kapaszkodók kialakítása, a kád zuhanykabinra való cseréje, a küszöbök eltávolítása, vagy a szekrények lejjebb szerelése” – mesélt a 70. életévüket betöltő lakosok biztonságáért indított kezdeményezésről Fonti Krisztina.

fonti_krisztina03

A huszonötödik Hegyvidéki Egészségnapon ezúttal is számos vizsgálaton vehettek részt az érdeklődők. A vércukorszint-, vérzsírmérés, allergiaszűrés, EKG vizsgálat, lézersebészeti konzultáció, Helicobacter-szűrés, memóriaszűrés, demencia tanácsadás, pszichológiai tanácsadás, táplálkozási, életmód- és orvosi tanácsadás, mozgásszervi és gyógytorna tanácsadás, mozgás analízis, gerinc-állapotfelmérés és légzésfunkciós vizsgálat is sokakat vonzott.

psa01

„A PSA egy olyan fehérje, amit a prosztata termel. Ha a PSA értéke megemelkedik, akkor valószínűsíthető, hogy van valami a szervezetben, amire érdemes odafigyelni. Ilyenkor nem feltétlenül kell megijedni, és azonnal prosztatarákra gyanakodni, hiszen a PSA emelkedését gyulladás, stresszes életmód, valamint a helytelen táplálkozás is okozhatja” – tudtuk meg Nagy Eszter Annától, a MentsManust Mozgalom dietetikusától.

A vizsgálatok ideje alatt a MOMkult kupolatermében a Hegyvidéken dolgozó orvosok és egészségügyi szakemberek tartottak előadást az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés témájában.

balogh_imre_eloadasa02

„Az allergiát nem szabad félvállról venni! A légúti allergia például szénanáthából asztmába is átfordulhat, ami már súlyos következményekkel járó kórkép. A leginkább az anafilaxiás sokktól kell tartani, ami alapvetően rovarcsípéstől, darázs- vagy méhcsípéstől, táplálékallergiától, valamint gyógyszertől is kialakulhat. Az életveszélyes allergiás reakciók körülbelül 30%-a egyik pillanatról a másikra, mindenféle előzmény nélkül alakul ki, ám az esetek 70%-ában az illető korábban tapasztalhatott súlyos allergiára utaló jeleket: például volt már csalánkiütése, feldagadt a szája valamilyen ételtől” – mondta el lapunknak Dr. Temesszentandrási György PhD belgyógyász, allergológus szakorvos, aki az Észak-budai Szent János Centrumkórház - Kútvölgyi Szakrendelő munkatársaként az allergiák diagnosztikájáról és terápiájáról tartott előadást.

„Hetvenöt éves vagyok, van három unokám, ezért igyekszem mindent megtenni azért, hogy minél tovább velük lehessek. Nem szeretek orvoshoz járni, mert bár nyugdíjas vagyok, úgy gondolom, hogy túl sok időbe telne minden alapvető vizsgálatot elvégeztetni. A Hegyvidéki Egészségnapot azonban kifejezetten kedvelem, mert nincs kórház hangulat, és jókat lehet beszélgetni a vizsgálatok között. Itt néhány óra leforgása alatt tetőtől talpig átvizsgálnak, ami rendkívül pozitív! Mivel magas a vérnyomásom, ezért a szívultrahangtól tartottam a leginkább, de szerencsére ott is minden rendben volt” – értékelt Tóth Tiborné.

tudokapacitas_meres01