Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ezer facsemete talált gazdára a kerületben

Ezer facsemete talált gazdára a kerületben

November 11-én a Kulturális Szalon előtti teret erdei fák csemetéi töltötték meg. A borongós időben a kerületi képviselőktől vehették át a hegyvidéki szomszédaink az igényelt őshonos fákat. Pokorni Zoltán polgármester a kezdeményezés céljának meghatározása során elmondta: „a Hegyvidék összterülete 74-75%-ban zöld, amibe nem csak az erdők vannak benne, hanem a rétek, parkok és a lakókertek is. Mennyiségileg növelni ezt az arányt szinte lehetetlen, hiszen már így is közel duplája a budapesti átlagnak. A közterületeken csaknem minden fahelyet beültettünk, az elmúlt években nagyjából ezer fával gyarapodott az állomány. A következő fontos lépés a minőség javítása lehet, hogy a magánkertekbe ne a tuja és a gyep domináljon, hanem árnyat adó fák enyhítsék a nyári hőséget. Gyümölcsfákat nagyon kedvezményes áron osztottunk korábban is, most pedig ingyen kerülhetnek a kertekbe őshonos, lombhullató fák. Bízunk abban, hogy a most kiosztott előnevelt, konténeres, csemetéket szakszerűen elültetik és pár éven belül már alattuk lehet üldögélni. Függetlenül attól, hogy a fák magán- és társasházi kertekbe kerülnek, valamennyiünk érdekét szolgálni fogják, mert a klímaváltozás miatt a 25 fok feletti átlaghőmérsékletű hőségnapok számának emelkedésével kell számolni, így a városok élhetőségével kapcsolatban egyre inkább kulcskérdés lesz az árnyékolás.”

 faosztas01

Fonti Krisztina alpolgármester asszony kiemelte, hogy a hegyvidékiek már az ötlet felvetése után szavazataikkal támogatták az Árnyékos Hegyvidék kezdeményezést, amelynek részeként a magánkertekbe szánt fák osztása megvalósulhatott. Az pedig külön is örömteli, hogy az akcióban nem csak a zöldövezetekben lakók vettek részt, hanem szép számmal igényeltek csemetéket a sűrűn beépített városrészek társasházai is. Ezek a fák nagyon jó helyre kerülnek az emeletes házak belső udvarain.

 faosztas11

Egy jelentkező elmesélte, hogy a társasházukban a telepítéssel kapcsolatban tudatos és megalapozott döntés született, hiszen hosszú levelezés előzte meg az igénylést, amely során kialakult, hogy hány fát és hova ültessenek. A fafaj kiválasztása könnyebb kérdés volt. A Mártonhegyi úton régen sok koros mezei juhar állt, így részben a szép emlékek hatására erre a fajra esett a választás. Sajnos azonban időközben a juharok elfogytak, így módosítani kellett a koncepciót, de a helyettük kapott tölgyeknek sem lesz rossz dolguk, hiszen az ültetőgödröket már előre kiásták és trágyát is rétegeztek az aljára. Az osztás napjára tényleg nem maradt más feladat, mint gyorsan elültetni a fákat és dacára az esős időjárásnak, alaposan beöntözni. Ebben a társasházban nem terveztek faültetést, de a kedvező lehetőséggel mindenképp élni szerettek volna és a váratlan faültetés talán még a szomszédokat is kicsit közelebb hozta egymáshoz.

faosztas21