Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Alzheimer-séta a demencia ellen – Memóriateszt oldalt indít az önkormányzat

Alzheimer-séta a demencia ellen – Memóriateszt oldalt indít az önkormányzat

Az Alzheimer-kór a demencia talán leggyakoribb kiváltója, kialakulását a rendszeres mozgás késleltetheti, a tüneteit pedig enyhítheti. Ám nemcsak ezért szervez minden évben sétát az Alzheimer világnapon az önkormányzat. A közösségi programmal a demens betegekkel kapcsolatos előítéletekre, és az őket gondozó hozzátartozók áldozatvállalására is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a kór mekkora terhet ró az egész családra.

alzheimer_seta04

Ahogyan évek óta megszokott, a program a MOM Kulturális Központ előtt közös bemelegítéssel vette kezdetét, majd a résztvevők együtt sétáltak át a Kulturális Szalonhoz. Lila luftballonokat vittek magukkal, ez a szín az Alzheimer-kór és az együttérzés szimbóluma.
Erről beszélt a résztvevőket fogadó Menyhárt Éva, aki elmondta, hogy a sétálókat a Monspart Sarolta által alapított gyalogló klub vezetői mozgatták meg. „Ő már sajnos nincs közöttünk, de a klub él és működik köszönhetően Kerek-Szász Juditnak és Korik Verának, akik tovább viszik örökségét” – tette hozzá a Kulturális Szalon vezetője.
Fonti Krisztina kifejtette, hogy világszerte 55 millió, hazánkban 200 ezer embert érint a betegség. Ráadásul, a hozzátartozókkal együtt ez a szám csak Magyarországon eléri az egymilliót. Népbetegségről van tehát szó, amit sajnos nem gyógyítható. De, mit lehet mégis tenni? Tette fel a kérdést az alpolgármester, aki szerint a kulcsszó az akadálymentesítés. És nemcsak fizikai, hanem mentális szinten is. Azaz befogadóbbnak, türelmesebbnek kell lennünk a demensekkel, ismerni a betegség tüneteit és tabuk nélkül beszélni ezekről. Ehhez járulnak hozzá az önkormányzat ismeretterjesztő programjai, a nagy sikerű Alzheimer Café vagy az a lapozható internetes oldal, amely nemrégiben készült el.

megnyito07

„Nem szabad elfeledkezni a nap 24 órájában beteg rokonukra vigyázó családtagokról sem, nekik segít a Normafa Gondozási Központ, ahol demenciával küzdőket is fogadnak. Indul egy hozzátartozói támogató csoport, a covid alatt foglalkoztató füzetet adtunk ki, sikeres az időspiknik rendezvénysorozat” – hangsúlyozta Fonti Krisztina hozzáfűzve, hogy legalább ennyire fontos a megelőzés, hiszen az időben felismert betegség súlyosbodása megfelelő életmóddal lassítható, egyes esetekben akár vissza is fordítható.
„Hamarosan elérhető lesz az országban egyedülálló online memóriateszt, ez egy jó módszer a kezdődő demencia kiszűrésére. Ahogyan a betegség elkerüléséhez is hozzájárulhat a zöld recept, amire a háziorvos személyre szabott mozgásformákat írhat fel. Ezeket aztán a Hegvidéki Szabadidősport Központ munkatársai segítenek megvalósítani méghozzá ingyenesen” – sorolta az újdonságokat Fonti Krisztina kitérve arra, hogy mind a demens emberek, mind az őket ápolóknak számos közösségi programot kínál a Kulturális Szalon. Ezek az alkalmak megerősítésül szolgálnak mindnyájuknak, hiszen a közösséghez tartozás egy rendkívül erős támaszt jelent.

solti_vonoszenekar03

Amikor egy családban felbukkan az Alzheimer-kór az egy nagyon nehéz pillanat, és ezt nem könnyű egyedül kezelni – emlékeztetett Kocsis Judit. Az idősügyi referens kiemelte, hogy az önkormányzat ebben az időszakban is igyekszik támogatást nyújtani. Hozzátette, hogy már ki lehet próbálni a memoriaszures.hegyvidek.hu oldalt, azonban élesben majd október 1-től működik a műszaki egyetemmel közösen kifejlesztett teszt. Három játékos feladatról van szó, ezeket egy hónap alatt legalább háromszor kell teljesíteni, illetve kitölteni két kérdéssort. Ami lényeges, hogy az eredmény nem diagnózis, viszont ennek birtokában részt lehet venni az önkormányzat tanácsadásán. A regisztrációra kizárólag a 65 év feletti hegyvidéki polgárok jogosultak.